JIN JOGA S TIBETANSKIMI POSODICAMI


JIN JOGA S TIBETANSKIMI POSODICAMI

Nežni raztezni položaji ob zvoku in vibracijah.

Jin joga s tibetanskimi posodicami sprošča telesne in čustvene napetosti, umirja um in spodbuja pretok energije po energetskih kanalih. Praksa je sestavljena iz nežnih razteznih položajev, ki jih zadržujemo dlje časa. Položaji izboljšujejo prožnost vezivnega tkiva in sklepov.  Med položaji učitelj joge polaga na telo tibetanske pojoče posode in z njimi drsi po izbranih predelih telesa. To ustvari nežno masažo z zvokom in vibracijami. 

Kaj lahko pričakujete od Jin joge s tibetanskimi posodicami?

Jin joga s tibetanskimi posodicami je poseben program, oblikovan z namenom sproščanja telesnih zakrčenosti in mentalnih napetosti.

Predaja znotraj položaja in zadrževanje položaja izboljšuje prožnost vezivnega tkiva in sklepov, uravnoveša in usmerja pretok prane po nadijih, izboljšuje osredotočenost uma in praktikantu nudi možnost zavedanja in nadzora odvečnih mentalnih vrtincev.

 

Dolgoročni učinki jin joge so močni, prožni sklepi. Spremembe v vezivnem tkivu se začnejo odvijati v odloženih razteznih položajih, ki jih ohranjamo vsaj tri do pet minut. S tem se vezivno tkivo napolni s tekočino, postane bolj elastično in sproščeno. Ustvari se tudi boljša energijska pretočnost. To prinaša občutke ugodja in spodbuja regeneracijo tkiv.

Kako poteka Jin joga s tibetanskimi posodicami?

V jin položajih se sprostimo. Raziskujemo kakšen obseg amplitude giba nam omogoča telo in izberemo nastavitev, ki je najbolj skladna z občutji, zaznavo znotraj položaja, sposobnostmi in posebnostmi telesa. Moč jin joge se skriva v času in ne v naporu. Potrpežljivo zadrževanje položaja vzpodbudi odziv vezivnega tkiva. Ključ je v vzpostavitvi nežnega, prizanesljivega odnosa do telesa in prakse ter v razvoju kvalitet kot so potrpežljivost, zadovoljstvo in hvaležnost.

 

V praksi jin joge sledimo naravnemu spontanemu toku diha, ki ga vzpodbuja izbrani položaj. Že z opazovanjem in zavedanjem diha, ki je del notranjega delovanja v praksi jin joge, se zgodi njegovo usmerjanje. V odvisnosti od položaja in zaznanega vzorca, po potrebi dih usmerjeno podaljšamo, posebej, če se ulovimo, da dih zadržujemo. Če te potrebe ni, zgolj opazujemo vpliv, ki ga ima položaj na naraven tok diha.   

 

Znotraj položaja se posvetimo občutku v izbranem predelu telesa, opazujemo pretok energije in upočasnjujemo mentalne vrtince. Z zaprtimi očmi pozorno prisluhnemo in sprejmemo karkoli se pojavi, brez da bi občutek razumsko opredelili in razčlenili. Ključ je pripeljati zavedanje v sedanji trenutek. 

 

Proti koncu prakse jin joge se v telo naseli želja po mirovanju. Prehodi med položaji se naravno upočasnijo. Povečana aktivnost dela živčnega sistema, ki skrbi za umirjanje, ugaša voljo za premikanje. Prakso zaključimo z nekoliko bolj podprtimi jin položaji in potem v izbranem položaju končnega sproščanja prepustimo vse zastale napetosti. S pozornostjo potujemo po telesu in odlagamo nelagodja. Sprostimo vsak predel telesa posebej in se predamo zvoku pojočih tibetanskih posod.

Komu je Jin joga s tibetanskimi posodicami namenjena?

Tečaj Jin joga s tibetanskimi posodicami priporočamo vsem, ki imajo stresen vsakdan, čutijo napetosti v telesu, zaznavajo pomanjkanje energije in se ponoči med spanjem ne regenerirajo dovolj. Vsem, ki se želijo sprostiti, odložiti težo, predati. Vsem, ki se želijo napolniti, ustvariti več pretočnosti, obnoviti moči.

Oblačila na bodo udobna, z dolgimi rokavi brez zadrg in gumbov. Lahko vadimo v nogavicah. Pred začetkom prakse odložimo vse kovinske predmete oziroma karkoli bi utegnilo zaustavljati energetski pretok (uhani, zapestnice, ure).
Tečaj Jin joga s tibetanskimi posodicami poteka ob sredah 19.30-20.45 od septembra do junija na Celovški 108, Ljubljana – Šiška.


Priključitev skupini je mogoča kadarkoli.


Jin jogo s tibetanskimi posodicami vodi Nataša.

 

Pomirjujoča praksa po kateri je občutek lahkoten in sproščen. Zvok in vibracije posodic so nekaj nalepšega in odlično dopolnijo raztezne položaje. Natašin prijeten glas je kot ustvarjen za ta program .” – Dunja