Joga čuječega zavedanja


Joga čuječega zavedanja

Usmerjanje pozornosti na notranja občutenja in zaznave med položaji.

Sodoben, neredko stresen način življenja nas večino časa sili, da svojo pozornost usmerjamo v zunanji svet in od svojih občutenj kot tudi lastnega telesa postajamo vse bolj odtujeni. Na tečaju Joga čuječega zavedanja, ki bo obsegal tako fizično prakso joge kot meditativne tehnike, bomo na subtilen način potovali sami vase, poglabljali svoje samozavedanje ter vzpostavljali pristnejši stik s samim seboj.

Kaj lahko pričakujete od Joge čuječega zavedanja?           

Na tečaju Joga čuječega zavedanja bomo preko jogijskih položajev ter različnih dihalnih in meditativnih tehnik na subtilen način vstopali v svoje telo ter poglabljali stik z njim. Krepili bomo samozavedanje ter vzpostavljali čuteč in ljubeč odnos. Praksa bo praviloma nežna in umirjena, usmerjena v ozaveščanje in sproščanje napetosti v telesu ter v umirjanje našega uma.

Uvodnemu sproščanju in nežnemu ogrevanju telesa bo sledila praksa osnovnih in kasneje naprednejših jogijskih položajev. V nadaljevanju se bomo spoznali z različnimi dihalnimi in meditativnimi tehnikami. Osredotočeni bomo na zaznavanje svojega telesa in svojih občutenj v raznolikih, tako preprostih kot zahtevnejših jogijskih položajih. Naučili se bomo prisluhniti svojemu telesu ter njegovim omejitvam in na čuječ način krepili svojo telesno inteligenco. Na včasih tematskih, pogosto filozofsko in poetično obarvanih urah, boste vadeči spodbujeni k vzpostavljanju iskrenega dialoga s samimi seboj, k iskanju svobodnega in avtentičnega gibalnega izraza ter se naučili, kako na urah pridobljeno znanje uporabiti tudi v vsakodnevnem življenju.

Komu je Joga čuječega zavedanja namenjena?

Joga čuječega zavedanja je usmerjena v premostitev odtujenosti od lastnega telesa ter občutenj in v vzpostavljanje vnovičnega stika s samimi seboj. Upirajoč se pozunanjenim predstavam joge je primerna zlasti za tiste, ki vas zanima subtilnejša in bolj intuitivna praksa joge, usmerjena v poglobljeno zavedanje notranjih občutenj in zaznav, ne le v estetsko izvedbo telesnih položajev.

Začetniki se boste na tečaju na varen način spoznali z osnovnimi in kasneje naprednimi jogijskimi položaji ter z dihalnimi in meditativnimi tehnikami. Okrepili boste zavedanje svojega telesa ter se naučili sproščati napetosti v njem. Napredni praktikanti boste na urah nadgradili svoje dosedanje znanje ter razširili svoje dojemanje zgolj fizične prakse joge. 

Tečaj Joga čuječega zavedanja poteka ob torkih 18.00-19.15 od septembra do junija na Celovški 108, Ljubljana – Šiška.


Priključitev skupini je mogoča kadarkoli.
Jogo čuječega zavedanja vodi Anja.

 

‘Živimo v zgodovinskem obdobju in na zemljepisnem področju, kjer je prišlo do največje ločitve med umom in telesom, ki so jo kdajkoli zabeležili v razvoju zgodovine človeštva. […] Prvič lahko živimo, ne da bi praktično uporabljali svoje telo: avtomobili, dvigala, električna energija in daljinski upravljalci nam namreč pomagajo verjeti, da ga nimamo. In če bi se ga slučajno zavedali, zaradi bolezni ali bolečine, imamo na razpolago nešteto sredstev – bodisi kemičnih (analgetiki) kot kulturnih (televizija ali delovni ritmi) –, s katerimi lahko nanj pozabimo. […]

Roditi se v tem zgodovinskem času in v tej kulturi nas je gotovo pripeljalo zelo daleč. Morda je čas, da se spet vrnemo domov.’

– Jader Tolja in Francesca Speciani, Misliti s telesom