Joga za začetnike


JOGA ZA ZAČETNIKE 

Varni in postopni prvi koraki v majhni skupini.

Joga za začetnike je program za tiste, ki bi se radi prvič srečali s prakso joge. Postavi temelje jogijskih položajev, usmerjenega diha, sproščanja in prakse osredotočanja.

Vsebina tečaja joge za začetnike je prilagojena udeležencem različnih sposobnosti, tudi tistim, ki niso dobro telesno pripravljeni. Omogoča postopno potovanje od najpreprostejših osnov. Poudarek je na razgibavanju, raztezanju in krepitvi predelov telesa, ki potrebujejo največ podpore in pozornosti. 

Kaj lahko pričakujete na tečaju Joga za začetnike?

Tečaj joge za začetnike ustvarja dobro podlago znanja za uravnotežen, aktiven, čuječ življenjski slog. Vadečemu postopoma približa širino prakse joge. Redna praksa izboljša telesno držo in okrepi mišice, pripomore k boljši gibljivosti in ravnotežju, pomaga sprostiti napetosti.

Tečaj Joga za začetnike obsega:

–          jogijske položaje za krepko in gibljivo telo,

–          tehnike nadzora diha za prebuditev energije in vitalnosti,

–          energijske zapore za usmerjanje in razporejanje energije v telesu,

–          sproščanje za notranjo umiritev,

–          prakso osredotočanja uma.

joga za zacetnike

 

V uvodnih minutah si vzamemo čas zase in odložimo vtise, vezane na pretekli dan. Povežemo se z dihom in zgostimo pozornost navznoter. S prvimi gibanji mehčamo togosti in zakrčenosti. Osnovne nastavitve v jogijskih položajih predelujemo postopoma in sistematično. Ozavestimo njihove učinke, raziskujemo notranje občutke, učimo se poslušati telo.

Vsakemu udeležencu v skupini so strani učitelja podana priporočila za izvedbo položajev glede na individualne telesne posebnosti in sposobnosti. Med položaji potujemo počasi, poudarek je na zavedanju diha, opazovanju delovanja uma in osredotočanju pozornosti. Osvojeno znanje znotraj semestra sistematično nadgrajujemo. 

 

Končni del prakse je namenjen sproščanju. Potujemo stran od stresa. V notranji mir. V občutek povezanosti. V odkrivanje svojega naravnega stanja. Z notranjo pozornostjo se sprehodimo po telesu in prepustimo vse napetosti. Spremljamo naraven tok diha in se predamo opazovanju njegovega valovanja. V tišini zavedanja se ustvarja stanje popolne umirjenosti in sproščenosti.

 

Ob preteku časa za sproščanje z nežnimi premiki manjših predelov telesa postopoma predramimo telo. Preko položaja na boku se dvignemo v preprost sedeč položaj. Um ostaja osredotočen na sedanji trenutek in vse manj pojavnosti se riše na polju našega zavedanja. Postopoma pozornost obračamo navzven, dokler nismo pripravljeni odpreti oči.Joga za začetnike omogoča potovanje od osnov do nežne nadgradnje. Tečaj je začeten, a je primeren tudi za tiste začetnike, ki imajo aktiven življenjski slog, morda izkušnje s podobnih programov ali so se z jogo že po malem srečali, vendar niso redno vadili.  

 

Komu je Joga za začetnike namenjena?

Čez dan veliko sedite? Opažate, da vaša telesna drža postaja sključena, z okroglimi rameni? Se pojavljajo nelagodja v vratnem, ledvenem predelu hrbtenice in predelu med lopaticama? Čutite potrebo, da bi se radi raztegnili, odprli in polno vdihnili? Ste pod stresom? Se težko sprostite in umirite?

Praksa joge je odlična protiutež. Pomaga sprostiti telesne in mentalne napetosti ter preprečiti, da bi napredovale in se razvile v nelagodje. Joga za začetnike ustvari močne temelje prvih korakov.

 

Tečaj Joga za začetnike poteka ob ponedeljkih 19.30-20.45 in ob sredah 18.00-19.15 od septembra do junija na Celovški 108, Ljubljana – Šiška.
Ponedeljkov program Joga za začetnike vodi Nataša, sredin program vodi Anja.

Priključitev skupini je mogoča kadarkoli.