NJENA POT – PLESNA JOGA


NJENA POT – PLESNA JOGA

Povezovanje z žensko esenco

Tečaj Njena pot – plesna joga zajema različne prakse povezovanja z žensko esenco: ples, prakso asan, dih, meditacijo, masažo, duhovni krog. Praksa je namenjena odraslim ženskam, ki si želijo poglobiti vez s svojim telesom in svobodneje izraziti svojo čutno žensko energijo s pomočjo plesa

Kaj lahko pričakujete od programa Njena pot?

Njena pot – plesna joga je edinstven program, ki med seboj povezuje praktikantke in jim v varnem zavetju dovoljuje popolno poglobitev ter izraz čustev preko telesa. Raznolik program, kjer je vsaka ura drugačna in, kjer ples kot rdeča nit povezuje razgibane vsebine.

Čuječi ples je glavno sredstvo s katerim dostopamo do naših globin. S pomočjo izbrane glasbe, ki podpira namen ure in zavestnega usmerjenega plesa sproščamo napetosti fizičnega telesa, hkrati pa se počasi spuščamo v naše čustveno in mentalno telo.

Z nežnim, valovitim gibanjem vključimo celo telo ter nahranimo vezivno tkivo in ponovno vzpostavimo ravnovesje v telesu.

S čuječim plesom, ritmičnimi in ponavljajočimi premiki dosežemo meditativno stanje uma in prenesemo pozornost iz zunanjosti v notranjost.

njena pot

Kako poteka program Njena pot?

Prakse so oblikovane tematsko. Teme so raznolike in se dotikajo tako telesnih, kot tudi čustvenih plasti. Najpogosteje se v temo poglobimo s pomočjo plesa, večkrat pa tudi s pomočjo jogijskih položajev, masaže, diha in pogovora.

Praksa se začne s pozdravom in kratkim pogovorom. Ta del je nadvse pomemben, saj služi poglabljanju vezi med praktikantkami in ustvarjanju občutka varnosti ter sprejetosti. Že v uvodu je pogovor usmerjen in temelji na temi ure.

Praksa se nadaljuje z nežnim ogrevanjem, spoznavanjem z glasbo in dvigovanjem notranje energije. To dosežemo z različnimi dinamičnimi gibi: hojo, kroženji, valovanji, zamahi, nihanjem. S tem pripravimo telo na poglobljeno gibanje, poiščemo morebitne napetosti, se nanje osredotočimo ter jih zavestno sprostimo. Svoj um umirimo in ga naravnamo na notranje opazovanje v skladu s tematiko prakse.

Sledi potovanje v srce tematske prakse. Z raznolikimi plesnimi vajami (samostojno, v parih, v skupini) ozavestimo, spoznamo, spustimo ali se soočimo z mislimi, občutki ali vzorci, ki nam preprečujejo zasijati v svoji polnosti. V varnem zavetju skupine si dovolimo odkriti svoj pravi jaz.

Z gibanjem telo popeljemo v raziskovanje lastne ustvarjalnosti v okviru trenutnih fizičnih zmožnosti. Raziskujemo napetost-popuščanje, ozkost–širokost gibov, priteg-odriv, sunkovitost-lagodje, smeri zamahov in gibov in premikanje skozi prostor.

Svoje potovanje zaključimo z umirjanjem občutkov in upočasnitvijo telesne aktivnosti. To je del, ko sprejmemo sebe v celoti in si pustimo, da nas razvaja glasba in nežen dotik z masažo ali pa nas poboža usmerjen dih ter vodeno sproščanje.

Komu je namenjen program Njena pot?

Praksa je namenjena ženskam, ki si želijo preko plesa vzpostaviti stik s svojo ženstveno notranjostjo, izraziti svojo kreativnost s pomočjo giba in sprostiti telesne in čustvene napetosti. Dobrodošle vse, plesno predznanje ni potrebno. Plesna izraznost je naravno prisotna v vseh ženskah, le osvoboditi jo je potrebno.

Oblečemo se v oblačila v katerih se počutimo udobno, prijetno in ki izražajo našo osebnost.

 

 

Program Njena pot – plesna joga poteka ob torkih 18.00-19.15 od septembra do junija na Celovški 108, Ljubljana-Šiška.

Priključitev skupini je mogoča kadarkoli.

Program Njena pot – plesna joga vodi Ana.