REGENERATIVNA JOGA Z ZVOČNO KOPELJO


REGENERATIVNA JOGA Z ZVOČNO KOPELJO

Sproščanje togosti in napetosti. 

Regenerativna joga z zvočno kopeljo (Nada restorative joga) s pomočjo nežnih razteznih položajev, ki jih zadržujemo dlje časa, zmanjšuje zakrčenost in prinašata občutek globoke sprostitve. Zvok in blagodejne vibracije tibetanskih posod učinke položajev še nadgradijo. Misli se umirijo, poglobi se čutenje in povezava s seboj. Končna zvočna kopel z gongom počutje prijetno zaokroži. 

Kaj lahko pričakujete na regenerativni jogi?

Regenerativna joga z zvočno kopeljo (Nada restorative joga) je poseben program, oblikovan z namenom sproščanja telesnih togosti in mentalnih napetosti. Nada = zvok, Restorative = regeneracija, obnova. Gre za povezavo dolgih razteznih jogijskih položajev z vibracijami in zvokom starodavnih instrumentov – tibetanskih pojočih posod in gonga.

Učinki in dobrobiti regenerativne joge:

– izboljšuje prožnost sklepov in elastičnost vezivnega tkiva,
– uravnoveša in usmerja pretok energije po energetskih kanalih,
– izboljšuje osredotočenost uma ter 
– praktikantu nudi možnost zavedanja in nadzora odvečnih mentalnih vrtincev. 

Če potrebujete sproščujočo prakso, ki vas bo napolnila in obnovila, je to pravi program za vas. Z začetnim osredotočanjem popeljemo zavedanje preko telesnih občutkov do povezanega, sproščenega toka diha in umiritve uma. Z izbranimi regenerativnimi položaji, ki jih zavzemamo, se posvetimo posameznim predelom telesa in ustvarimo celostno uravnovešeno prakso.

Za ustvarjanje podprtosti v položajih uporabljamo različne jogijske pripomočke: kvadre, trak, odejo, meditacijsko lunico, ovalno blazino. Cilj je ustvariti predajo znotraj položaja. Pri tem so nam v pomoč zvoki tibetanskih pojočih posod in vibracije, ki se ustvarjajo med polaganjem posod na izbrane predele telesa. 

Človeško telo vsebuje vsaj 70 % vode. Vibracije, ki jih sprožajo tibetanske posodice ob polaganju na telo, prodrejo v telesne celice in ustvarjajo neopisljiv občutek. Uravnovešajo energetsko telo in poskrbijo za pretočnost, tako da energija lahko potuje tja, kjer je najbolj potrebna. Ponotranjijo um. 

Položaje zadržujemo od tri do pet minut. Ključ je v vzpostavitvi nežnega, prizanesljivega odnosa do telesa ter v razvoju kvalitet kot so potrpežljivost, zadovoljstvo in hvaležnost. Dih je enakomeren, neprisiljen, po želji nekoliko podaljšan.

 

Znotraj položaja lahko opazujemo nek telesni občutek, ki ga položaj vzpodbuja, premik tokov energije (npr. toplota, mravljinci), čustva, ki se sprožajo v položaju, mentalne slike in podobe, ki se ustvarjajo v polju našega zavedanja. Ostajamo prisotni v trenutku in čuječi. Poglobljena zaznava nam omogoča ozaveščanje pojavov na vseh štirih ravneh: na ravni telesa, energije, čustev in mentalnega delovanja. Zavedanje kot ključ nam omogoča, da zaznano opustimo, ohranimo ali spremenimo

Prakso zaključimo z nežnim podprtim inverznim položajem. Potem pa pride čas za ugasnjenje, odložitev, predajo v izbranem končnem položaju sproščanja. V njem dovolimo, da nedoumljiv zvok gonga prežame celo telo in nas pelje proti stanju notranjega ravnovesja. 

Komu je regenerativna joga namenjena?

Tečaj Regenerativna joga z zvočno kopeljo (Nada restorative joga) priporočamo vsem, ki so pod stresom, zaznavajo togost v telesu, se počutijo utrujene in zvečer težje zaspijo. Vsem, ki si želijo prepustiti napetosti, se sprostiti in spočiti, obnoviti moči in se energetsko napolniti

Oblačila na bodo udobna, z dolgimi rokavi brez zadrg in gumbov. Lahko vadimo v nogavicah. Pred začetkom prakse odložimo vse kovinske predmete oziroma karkoli bi utegnilo zaustavljati energetski pretok (uhani, zapestnice, ure). 

 

 

Tečaj Regenerativna joga z zvočno kopeljo poteka ob četrtkih 20.00-21.30 od septembra do junija v našem joga studiu Yoga Yama, Celovška 32, Ljubljana – Šiška.
Priključitev skupini je mogoča kadarkoli.
Regenerativno jogo vodi Nataša.