Meditacija v čebelnjaku


Danes poznamo približno 20.000 vrst čebel in predstavnike čebel najdemo na vseh celinah razen na Antarktiki. Čebele so pomembni opraševalci, saj oprašijo 70 % rastlin in 50 % poljščin. Poljščine, ki jih oprašijo čebele, zagotavljajo tretjino človeške oskrbe s prehrano.

Poleg tega, da je čebela pomemben opraševalec, pa jo apiterapevti in čebelarji radi poimenujejo krilati farmacevt, saj lahko z njeno pomočjo in pomočjo njenih pridelkov preprečimo marsikatero bolezen, lahko tudi zdravimo različne bolezni in jih celo ozdravimo. Že stare civilizacije, Sumerci, Babilonci, stari Grki, Egipčani in drugi, so zelo dobro poznali učinke čebeljih pridelkov na zdravje in tudi danes vemo, da je panj čebelja lekarna.

V nadaljevanju vam predstavljamo, na kakšne načine vam lahko pri ohranjanju tako telesnega kot tudi duševnega zdravja pomagajo čebele.

Apiterapija

Apiterapija je veda, ki se ukvarja z uporabo čebeljih pridelkov (med, cvetni prah, propolis, matični mleček, čebelji strup, apilarnil – narejen je iz ličink trotov), čebeljih pripravkov in čebel tako za preprečevanje bolezni (preventiva) kot tudi za zdravljenje človeka in živali. Med apiterapevtske storitve spadata tudi medena masaža in vdihavanje aerosola iz čebeljega panja.

Del apiterapije je tudi sproščanje v čebelnjaku. Znanstveniki so odkrili, da čebele oddajajo zdravilno frekvenco, ki lahko pozitivno vpliva na zdravje ljudi. To frekvenco, znano kot frekvenca brenčanja, ustvarijo vibracije njihovih kril med letom in gibanjem v panju. Raziskovalci menijo, da lahko ta  frekvenca pomaga pri lajšanju bolečin ter vnetij in celo krepi imunski sistem.

Raziskave so pokazale, da lahko frekvenca brenčanja spodbudi nastajanje dušikovega oksida v telesu, kar pomaga razširiti krvne žile in poveča pretok krvi. To lahko pomaga zmanjšati vnetje in pospeši celjenje. Poleg tega se je pokazalo, da frekvenca brenčanja poveča proizvodnjo nevrotransmitorja, imenovanega serotonin, le-ta pa pomaga uravnavati razpoloženje, apetit, splošno počutje in spanje.

Slovenski čebelnjak

Po nekaterih raziskavah čebelarji živijo dlje kot posamezniki v drugih panogah. Mikroklima čebelnjaka nadvse ugodno vpliva na zdravljenje dihal in duševno počutje. Stari čebelarji so kmalu ugotovili, da se pri delu s čebelami in zadrževanju v čebelnjaku zelo dobro počutijo. Odpornejši so bili proti raznim prehladnim boleznim, delo s čebelami jih je pomirjalo in jim krepilo življenjsko energijo. Tako so prišli do ideje za izdelavo apikomor, v katerih bi se uporabniki lahko zadrževali brez nevarnosti, da bi jih pičila čebela.

Apikomora je zaprt prostor, v katerem obiskovalec sedi, stoji ali leži za odprtim panjem s čebelami in vdihava hlape. Zdravilni učinki na dihalne organe so najboljši v obdobju čebelje paše, ko je zrak napolnjen z eteričnimi olji iz zorečega medu. V Sloveniji je arhitektura čebelnjaka edinstvena in je zelo primerna za zdravljenje v čebelnjaku brez posebnih predelav.

Čebeljnak Čebelarskega društva Domžale

Apiterapevtski čebelnjak

Apiterapevtski čebelnjak je odličen prostor, kjer lahko raziščemo harmonično resonanco, ki se povezuje z univerzalno energijo in ponuja edinstveno mešanico sprostitvenih in zdravilnih učinkov. Klima v čebelnjaku ugodno vpliva na človekovo psihofizično počutje, odpravlja depresijo, pomaga pri nespečnosti, živčnih motnjah, pri menedžerskih boleznih in nemirnosti otrok. Povrne vitalnost, saj odstrani utrujenost. Povzroča normalno delovanje živčnega sistema z odpravljanjem posledic napetosti in stresa. Počivamo lahko tudi direktno na panjih, polnih čebel.

Aerosol, ki preide iz panjev v čebelnjak, vsebuje eterična olja, flavonoide, med, cvetni prah, propolis ter druge zdravilne snovi. Čebele s krili povzročajo v panju ventilacijo in vse te zdravilne snovi se razpršijo v zrak. Preko maske za inhalacijo lahko aerosol prejmete direktno iz panja tudi izven čebelnjaka, bolj prijazno pa je zadrževanje v apikomorah, kjer je prostor pripravljen tako, da ne morete priti v direkten stik s čebelami in ni nevarnosti, da bi vas lahko pičile.

Pozitivni učinki zadrževanja v čebelnjaku

 • Ima terapevtski učinek na dihalne poti (čisti bronhije in olajša odvajanje sluzi).
 • Pozitivno učinkuje pri zdravljenju obolenj dihal, kot so astma, kronični bronhitis, seneni nahod in pljučna obolenja.
 • Krepi imunski sistem.
 • Pomaga pri raznih alergijah, kroničnem vnetju grla, migrenah, živčnih motnjah, revmatičnih težavah, pri okrevanju po možganski kapi, odpravlja alergije na sezonski cvetni prah oziroma seneni nahod.
 • Vonj iz panja (mešanica aromatičnih rastlin iz okolice panja) blagodejno vpliva na možgane, še posebej na limbični sistem preko vohalnega sistema.
 • Pri preživljanju časa v čebelnjaku se povsem spontano umirite, sprostijo se mišice in čustvena napetost. Ena ura počitka oziroma spanja v čebelnjaku nadomesti 4 ure običajnega spanca.

Pozitivni učinki počivanja na panjih

 • Blagodejno vpliva na srce in ožilje.
 • Pomaga normalizirati krvni tlak, odpraviti motnje krvnega obtoka in odpraviti zastoje ter edeme.
 • Zmanjšuje verjetnost, da zbolite za tuberkulozo.
 • Obnavlja in pospešuje presnovo.
 • Omogoča čiščenje telesa toksinov, normalizira metabolizem, odpravlja prekomerno težo in nagnjenost k prenajedanju.
 • Vibracije, ki jih širijo čebele, zagotavljajo rahlo masažo telesa.

V čebelnjaku velja poseben čebelarski bonton:

– vstopite brez motečih naprav, ki motijo čebelje frekvence,

skrbite za čistočo,

ne nosite hrane, saj nočete privabiti drobnih živali, ki silijo v panje, vznemirjajo in ogrožajo čebele,

– pogovarjajte in premikajte se tiho in umirjeno.

Notranjost čebelnjaka

Frekvenca čebel

Poleg njihove ključne vloge pri opraševanju in proizvodnji medu imajo čebele edinstveno sposobnost oddajanja zdravilne vibracijske frekvence s svojim harmoničnim brenčanjem. Njihovo brnenje pa ni samo slušni užitek, ampak ima tudi zelo močan terapevtski potencial. Čebele s svojim premikanjem kril ustvarjajo frekvenco, ki je enaka človeškim rdečim krvnim telescem. To harmonično brnenje nosi edinstveno frekvenco, in sicer med 200 do 400 Hz

Te vibracije imajo različne terapevtske koristi:

– zmanjšujejo stres in lajšajo tesnobo,

– subtilno, a nenehno brnenje čebeljega panja ima moč, da vas pomiri in uspava, podobno kot nežni toni uspavanke,

– študije so pokazale, da se lahko z izpostavljenostjo tem zdravilnim vibracijam zniža raven kortizola, hormona, ki je povezan s stresom, in posledično povzroči splošno sprostitev in dobro počutje.

Čebele niso samo izjemne zdravilke; prav tako so spretne v komunikaciji z ljudmi. S svojo intenzivnostjo in glasnostjo brenčanja nas opozorijo, kdaj se počutijo ogroženo: ko je v bližini panja nevarnost, postane njihovo brenčanje intenzivnejše. Ta povečana intenzivnost služi kot opozorilni signal morebitnim vsiljivcem, ljudje pa lahko z našim izostrenim sluhom zaznamo ta signal v sili. To je edinstven primer komunikacije med vrstami, kjer brenčanje čebel postane univerzalni jezik previdnosti.

Video: Kako poteka meditacija v čebelnjaku

Čebelarstvo kot oblika meditacije

Predstavljajte si, da vas s svojim nežnim brenčanjem obdaja na tisoče čebel. Čutite njihovo prisotnost – njihov čudovit zvok vas pritegne. Močan in sladek vonj medu napolni zrak in vonj po propolisu vas popolnoma prevzame. Osredotočate se na dogajanje okoli sebe in obstajate v tem trenutku, pri čemer ni prostora za tesnobo ali dvome, ki bi zameglili vaš um. Ko delate s čebelami, se morate upočasniti, vaša energija mora biti mirna. Vaši gibi so namerno počasnejši. Postanete povezani s čebelami in naravo. Vaša energija in energija čebel postaneta eno – povezani ste skupaj.

V Sloveniji se je v zadnjih letih uveljavilo tudi čebelarjenje z zaporniki. Pilotni projekt se odvija na odprtem oddelku ljubljanskega zapora na Igu. Vodstvo zapora je poročalo o tem, kako so obsojenci s skrbnostjo in občutkom odgovornosti sprejeli ta projekt. Na vrtu so sami predlagali, katera medonosna zelišča naj se posadijo, z veseljem se učijo umetnosti čebelarjenja in si tako tudi krajšajo čas. Prav tako so priporniki zelo veseli, ko konec leta dobijo tudi nekaj medu in cvetnega prahu, ki so ga sami pomagali pridobiti.

Sproščanje v čebelnjaku

V čebelnjaku se lahko sproščamo na različne načine.

1. Čuječe opazovanje čebel

Čuječnost je zavedanje sedanjega trenutka in sprejemanje našega notranjega in zunanjega dogajanja v njem. Ko smo čuječi, smo prisotni tukaj in zdaj ter se ne obremenjujemo s preteklostjo in prihodnostjo.

Opazovanje čebel pri njihovem vsakdanjem delu je eden od načinov, ko svoje misli preusmerimo na dogajanje v sedanji trenutek. S tem, ko pozornost preusmerimo na čebele, ne razmišljamo o vsakdanjih skrbeh in težavah; telo se fizično in psihično umiri ter spočije. Opazovanje čebel nikoli ni dolgočasno, ker se dinamika pri vhodu v panj ves čas spreminja (čebele prihajajo iz različnih smeri, nosijo različne barve cvetnega praha). Posebej zanimivo je gledati čebele stražarke, ki budno spremljajo, da se v panj ne prikrade kakšna čebela iz sosednjega panja ali kakšen drugi vsiljivec. Čebele lahko opazujemo tudi povsem od blizu, in sicer direktno v panju; s pomočjo opazovalnega panja, ki ima na eni strani steklo, skozi katerega lahko opazujemo matico, delavke in trote pri njihovih vsakodnevnih opravilih.

2. Osredotočanje na zvok v položaju trupla (shavasana)

Ulezite se na posteljo v čebelnjaku, roke odmaknite od telesa, dlani obrnite navzgor, noge razmaknite malce širše od širine kolkov. Če čutite nelagodje v ledvenem predelu, stegna podložite z ovito odejo; če pa se pojavlja napetost v vratu, ga podložite z manjšo blazino. V tem položaju se sprostite in se osredotočite na zvoke iz panja; ni težko sprostiti misli, ker vam brenčanje čebel popolnoma sprosti um. Zavedajte se, da bodo čebele popolnoma uravnale vaše energijsko polje.

3. Osredotočanje na vonj in ostrenje čutne zaznave

Usedite se v preprost sedeč položaj na tleh ali na stolu, tako da vam je čim bolj udobno. Naredite nekaj začetnih vdihov in izdihov. Osredotočite se na vse zvoke in vonje v čebelnjaku. Prepustite se brenčanju čebel in pustite mislim prosti tok. Zaznavajte vonje v prostoru; zavedajte se, da vaše dihalne poti čistijo s pomočjo eteričnih olj, flavonoidov, medu, cvetnega prahu, propolisa ter drugih zdravilnih snovi. Ohranite zavedanje, da čebele prinesejo in skladiščijo v panjih vse, kar je koristnega od vseh rastlin, ki rastejo v bližini (zdravilnih zelišč, dreves, grmov …). Napolnite se s to krasno energijo čebelnjaka.

4. Bhramari Pranayama (dih brenčeče čebele)

Dih brenčeče čebele lahko izvajate kjerkoli in se na tak način povežete s čebelami in z njihovim brenčečim zvokom tudi izven čebelnjaka.

Izvedba

Usedite se zravnano. Usta zaprite, spodnja čeljust naj bo sproščena in se ne dotika zgornje. S kazalci zaprite ušesa. Vdihnite skozi nos in ob izdihu izpustite dolg, počasen zvok črke M – mmmmm. Zvok naj bo sproščen in spominja na brenčeč zvok čebele, pozornost usmerite na točko med obrvmi. Naredite vsaj dvanajst ponovitev.

Učinki

– Pomaga pri nespečnosti in sinusnih okužbah.

– Sprošča stres, anksioznost, mentalno napetost.

– Zmanjšuje jezo, zaskrbljenost in krvni tlak.

– Izboljšuje glas ter odpravlja bolezni grla.

– Tako kot čebele širijo med, ta tehnika pranajame omogoča praktikantom, da v tem svetu širijo prijaznost, sočutje in sladkost.

Meditativna praksa Bhramari Pranayama ali dih brenčeče čebele ima ime po črni indijski čebeli – v sanskrtu bhramari pomeni velika črna čebela. Očitno so bili indijski modreci močno povezani s čebelami; dihalna tehnika je bila namreč opisana v besedilu iz 15. stoletju, imenovanem The Hatha Yoga Pradipika, avtorja Swamija Swatmarame.
 
V starodavnih indijskih pripovedih veljajo čebele za božanske, ker ohranjajo naravo v harmoniji in pomagajo ljudem vzdrževati življenje na zemlji. Pravijo tudi, da čebele simbolizirajo življenje in ponovno rojstvo. V nekaterih delih Indije verjamejo, da človeški duhovi postanejo medonosne čebele.

Skušajmo se povezati kot skupnost čebel, ki si prizadevajo gojiti ravnovesje v vsakdanjem življenju

Ljudje smo se marsičesa naučili od teh drobnih zdravilcev in veliko se še lahko naučimo. Pomembno je, da se zavedamo njihove ključne vloge, ki jo imajo pri ohranjanju ravnovesja našega ekosistema. Predvsem v sodobnem času bi bile več kot dobrodošle lastnosti naše avtohtone pasme kranjske čebele – sivke. Ta čebela je mirna, delavna, dolgo živi in je pri nabiranju medu zelo učinkovita. Stari slovenski pregovor pravi: Učimo se od čebel: pridnost bogati, pogum krepi, enotnost nas napravi močne.

Te lastnosti čebel v sebi krepimo tudi skozi prakso joge – vsak dan znova, namenimo pozornost delu na sebi, krepimo telo, ustvarjamo mir in se povezujemo z naravo kot del ekosistema našega planeta, ter skozi to enotnost rastemo v notranji moči.

Avtor: Esad Adrović pod mentorstvom Nataše Petavs in Dejana Žune v sklopu učiteljskega tečaja joge. Montaža videa: Miha Koželj