Čuječnost s konji


Čuječnost in pomen konjev

Konji so se človeku pridružili okoli 5000 let pr. n. št. Skozi zgodovino so nam pomagali pri transportu, delu na poljih in celo v vojnah. Danes pa so predvsem človekov prijatelj v športu in prostem času.

V starih civilizacijah je bil simbolni pomen konja povezan s soncem in svetlobo. Verjeli so, da po nebesnem svodu konji peljejo sonce, da sveti na zemljo, duše umrlih s svetlobo pa spremljajo v onostranstvo. Nenavadna kombinacija je pomagala ljudem razumeti neznano silo, ki vsako jutro dvigne sonce in ga premika po nebesnem svodu do večerne zarje. Podobno velja za nočno potovanje lune. Konji, vpreženi v sončni in lunin voz, so tudi sami postali simbol svetlobe, ki prinaša luč spoznanja božanske narave Skrivnosti in Resnice v misterijih, meditacijah in šamanskih obredih.

Simbolni pomen konja je povezan s soncem in svetlobo.

Konji imajo pomembno vlogo v človekovem življenju, in sicer tako v resničnem kot tudi v mističnem svetu. Pomagajo nam lahko tudi pri urjenju čuječnosti.

Čudovit svet konjev

Ali ste vedeli, da:

Konji so izredno zanimiva bitja
  • je povprečna starost, ki jo dosežejo konji 30 let?
  • na svetu obstaja 400 različnih pasem konj?
  • imajo največje oči med vsemi kopenskimi sesalci in lahko vidijo skoraj 360 stopinj okoli sebe? (Edini točki, kjer imajo slepo pego, sta direktno pred njimi in direktno za njimi.)
  • imajo v ušesih kar 16 mišic, s katerimi jih lahko obračajo za 180 stopinj?
  • je dokazano tudi, da imajo konji dolgoročni spomin? (Še posebej dobro si zapomnijo, kje so se česa preplašili.)

Ste že slišali za čuječnost s konji?

Konji so čredne živali in socialna bitja, ki se med seboj sporazumevajo z govorico telesa in dotika. Če želimo s konji karkoli početi, se moramo naučiti njihovega jezika, saj bomo le tako lahko razumeli, kaj nam sporočajo. Razpoloženje konja lahko ugotovimo iz opazovanja telesne drže in njegove govorice telesa − drža telesa, položaj glave, ušes, vratu, repa in nog nam dajejo vedeti, ali je konj prijazen, prestrašen, sproščen, živčen.

Ob srečanju človeka s konjem takoj steče komunikacija. Človek se na žival odzove čustveno, intuitivno in žival se enako odzove na človeka. Jasno se odzivajo na naše vedenje in to nam lahko služi kot neke vrste ogledalo, saj nam jasno zrcalijo naše obnašanje in občutke. Konj človeka sprejme brez predsodkov in takšnega kot je. Kdor si zna pridobiti konjevo zaupanje in poskrbi za varnost konja, mu ta vrne z neverjetno ubogljivostjo in zaupanjem.

Ob srečanju človeka s konjem takoj steče komunikacija

Vloga konjev pri urjenju čuječnosti

Že Hipokrat je leta 450 pr. n. št. ugotovil, da gimnastika na konju krepi telo in duha, zato je svojim bolnikom predpisoval jahanje kot terapijo. V 19. stoletju so ugotovili, da jahanje izboljša telesno držo, ravnotežja in splošno gibljivost. Po 2. sv. vojni pa so konje uporabljali za rehabilitacijo vojnih veteranov. Leta 2018 so na Univerzi v Sussexu in na Univerzi v Portsmouthu izvedli zelo zanimivo in pomembno raziskavo, v kateri so ugotovili, da konji ne le prepoznajo izraz na človekovem izrazu, ampak se lahko spomnijo tudi predhodnega čustvenega stanja človeka in temu primerno prilagodijo svoje vedenje.

Obstaja več različnih praks in načinov, kako lahko vključite konje v prakso urjenja čuječnosti. Preprosta vaja temelji na tem, da se osredotočite na vseh svojih pet čutil: vonj, okus, vid, sluh in dotik.

Kako lahko prakso čuječnosti izvajate s konji

Pred vstopom v hlev si podarite par minut in se osredotočite na svoja čutila. Postavite si vprašanja:

Kaj v tem trenutku:

voham,

čutim,

vidim,

slišim,

okušam v svojih ustih?

Poglabljanja vase in na trenutek zdaj, vas lahko zelo umirijo. Ko stopite v hlev, usmerite pozornost na vonj sena, na vonj gnoja, na vonj konjev. Opazujte gibanje gobca, kako konj prežvekuje seno, in poslušajte zvok, kako konj žveči, poskušajte občutiti, kakšna je temperatura v prostoru. Opazujte, kaj se dogaja v prostoru in v vas. Če pridejo kakšne misli, pozornost usmerite na dihanje in nadaljujte. Tako kot pri vsaki vadbi je treba tudi tukaj trenirati svoj um in s tem čuječnost. Ko boste dosegli stanje pozornosti v hlevu, začnite delati vaje s konjem.

Izberite okolje, v katerem se konj počuti udobno. Začnite s preprosto masažo in bodite osredotočeni na njegovo govorico telesa. Ko se konj sprosti, uporabite srčno vizualizacijo. Opazujte, kako se tudi konj sprošča in kako to izraža s svojo govorica telesa.

Konji so veliki ter močni in s tem omogočijo ljudem, da premagajo strah in postanejo bolj samozavestni. Pomagajo umiriti ljudi, ker ne obsojajo in so nepristranski. So naše ogledalo in ko smo z njimi v čuječnosti, nastane nekaj, kar zelo dobro vpliva na naše počutje ter počutje konja. Čuječnost s konji priporočamo vsem, ki se želite umakniti od medijev, se umiriti in posvetiti več pozornosti sebi, sprostiti svoj um od problematičnega razmišljanja, stresa in skrbi.

Čuječnost urimo tudi na praksah joge, preverite različne programe joge.

Avtor: Mateja Kurbus / pod mentorstvom Nataše Petavs in Dejana Žune v sklopu učiteljskega tečaja joge

Vir fotografij: Canva