Povežite se z jang energijo v sebi


Moška in ženska energija

Vsak posameznik ima v sebi tako žensko kot moško energijo. Ta dvojni princip se pojavlja tako v naravi kot tudi v človeškem telesu, razširimo pa ga lahko seveda tudi na princip zemeljske in univerzalne energije. Njuno razmerje je dinamično in se ves čas spreminja, vendar jin (ženska energija) vedno vsebuje nekaj janga (moška energija) in obratno. Drug od drugega sta po principu vzajemnosti odvisna.

MOŠKA ENERGIJA (jang)

V naravi je prisotna kot Shiva,

dan, sonce, aktivnost,

ogenj – vse, kar je dejavno, kar greje in kar daje energijo.

ŽENSKA ENERGIJA (jin)

Je prisotna kot Shakti,

noč, luna, pasivnost,

voda – vse, kar je temno, hladno, mehko in sproščujoče.

Kako se ti dve energiji odražata v človeku?

Če situacija to zahteva, mora biti zrel moški sposoben izražanja nežnosti in sočutja, enako kot mora zrela ženska v določenih situacijah vzpostaviti odločno in stabilno držo ter jasno in direktno izraziti lastno mnenje, brez da bi se podrejala drugim. Vsak posameznik bi moral v samorefleksiji ugotoviti, kdaj mu zmanjka določenega pola energije in se teh situacij zavedati. Z različnimi praksami lahko nato postopno okrepi pomanjkljivi pol energije, da ga je zmožen aktivirati v dani situaciji, ko je to potrebno.

Moški spolni hormoni

Vse v nadaljevanju navedene prakse poleg aktivacije dinamične jang energije sproščajo tudi moške spolne hormone. Ti hormoni pri moških nastajajo v testisih, pri ženskah pa v jajčnikih in nadledvičnih žlezah. Poleg povečanja spolnega nagona so ti hormoni pomembni tudi za zadosten nivo rdečih krvnih telesc, gostoto kosti, mišično maso, kvaliteten spanec ter visoko raven telesne energije.

V procesu staranja začne raven testosterona tako pri moških kot tudi pri ženskah postopno naravno upadati, ta pojav pa še pospešijo:

1. prisotnost kroničnega stresa,

2. nekvalitetna prehrana,

3. neuravnovešena črevesna flora,

4. pomanjkanje vitamina D,

5. povečanje telesne teže,

6. pomanjkanje gibanja in

7. uživanje različnih zdravil.

V nadaljevanju vam predstavljamo različne prakse in napotke, skozi katere je mogoče aktivirati moški pol energije.

PRIPOROČILA ZA DVIG JANG ENERGIJE

1. Asane

Položaji, ki aktivirajo moško energijo, so v splošnem vsi tisti, kjer so prisotni močna mišična aktivacija, stabilnost ter globoka prizemljitev. Zelo so učinkoviti tudi vsi dinamični položaji, saj le-ti netijo notranji ogenj.

Primeri omenjenih položajev so na primer:

 • navezava pozdrava soncu (Surya Namaskar),
 • vse oblike bojevnikov (Virabhadrasana 1, 2 in 3),
 • položaj stola (Utkatasana),
 • položaj deske (Phalakasana),
 • položaj trikotnika (Trikonasana),
 • položaj poševnice (Utthita Parsvakonasana),
 • položaj celibata (Brahmacharyasana),
 • položaj sveče (Sarvangasana).

2. Pranajama

Pranajama pomeni zavestno vodenje dihanja. Nepravilnosti v življenjskem stilu, nepravilna prehrana in stres izčrpavajo ter zavirajo pretok prane in posledica tega je izčrpanje energije. To pa vodi v devitalizacijo organov in nepravilno delovanje metabolizma. Izvajanje pranajame lahko ta proces obrne.

Tehnike pranajame, ki še posebej kultivirajo moško (jang) energijo, so večinoma primerne za naprednejše praktikante joge, saj večinoma vključujejo močno, aktivno dihanje in zadrževanje diha na prazna pljuča.

PRANA = energija

NADIJI = subtilni kanali, po katerih se pretaka prana

IDA = nadi, ki predstavlja ženski princip in je povezan z levo nosnico ter desno polovico možganov

PINGALA = nadi, ki predstavlja moški princip in je je povezan z desno nosnico ter levo polovico možganov

Za kultivacijo moške energije se priporočajo naslednje tehnike pranajame:

 • Bhastrika Pranayama (dih meha) – poveča izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida, izloča odpadne snovi in toksine, spodbuja metabolizem, masira notranje organe, vnaša mir in osredotočenost.
 • Kapalabhati Pranayama (čistilni dih) – prečiščuje ida in pingala nadija, energizira mentalno telo, odpravlja utrujenost in zaspanost, vnaša osredotočenost, uravnoveša in krepi živčni sistem.
 • Surya Bheda Pranayama (dih za stimuliranje vitalnosti) – aktivira pingala nadi, povečuje ekstrovertiranost in dinamiko, omogoča lažje delovanje pri fizičnih aktivnostih, blaži depresijo, spodbuja budnost in dojemljivost uma.
 • Ujayi Pranayama (psihični dih) – umirja um in živčni sistem, ogreva telo, izboljšuje koncentracijo.
 • Nadi Shodhana z antar kumbhako (dih z notranjim zadrževanjem) – prehrani telo s kisikom, čisti toksine, spodbuja jasnost mišljenja in koncentracijo, povečuje vitalnost.

3. Mantre

Dobeseden prevod besede mantra je sveti zvok oziroma sveta beseda. Mantre so zvoki, zlogi, posamezne besede ali celo več besed, ki imajo energetsko moč transformacije. V vibraciji zvoka je prisotna narava božanstva. S ponavljanjem in koncentracijo na določeno mantro prikličemo njeno energijo, cilj pa je uglasitev osebne narave z naravo božanstva.

V nadaljevanju predstavljene mantre omogočajo transformacijo nižje moške energije v višjo, božansko moško energijo.

HARE KRISHNA MAHAMANTRA

Hare Krishna, Hare Krishna

Krishna Krishna, Hare Hare

Hare Rama, Hare Rama

Rama Rama, Hare Hare

Uporabljamo jo za čaščenje avatarja boga Višnuja: Hare se nanaša na energijo boga, Krishna in Rama pa na boga samega.

OM NAMAH SHIVAYA

Om Namah Shivaya (ponovimo 108-krat)

Mantra za povezovanje z moškim božanstvom Shivo in pomeni: Priklanjam se Gospodu Shivi.

HAR SINGH NAR SINGH

Har Singh Nar Singh Neel Naaraain

Guroo Sikh Guroo Singh Har Har Gaain

Waahe Guroo Waahe Guroo Har Har Dhiaanin

Saakat Nindak Dusht Mitaain

Mantra je iz tradicije kundalini joge in praktikanta povezuje z božansko moško naravo.

4. Mudre

Mudre lahko opišemo kot psihične, emocionalne in energijske pečate, simbole ali drže telesa, ki spreminjajo razpoloženje, odnos in poglabljajo zavedanje ter koncentracijo. Opisani mudri pripomoreta h kultivaciji moške jang energije, hkrati pa delujeta poživljajoče in sproščata stresne odzive telesa.

SHIVA LINGA MUDRA

Shiva Linga mudra simbolizira združenje energij Shive in Shakti, saj desna roka predstavlja moško energijo, leva pa žensko.

Mudra energizira fizično telo, povečuje samozavest, umirja um in preprečuje stresni odziv telesa.

Izvajanje Shiva Linga mudre:

Mudro se lahko izvaja v (preprostem) sedečem položaju ali pri močnih stoječih položajih, kjer je osredotočenost na povečevanju moške jang energije. Roki približajte pred prsni koš, levo dlan ovijte ali položite pod desno dlan. Palec desne roke iztegnite navzgor, kar simbolično predstavlja lingam boga Shive – pomembna je pokončna, stabilna, močna drža. Komolci so obrnjeni navzven, da energija prosto teče.
Mentalni fokus med izvajanjem mudre naj bo na aktivaciji energije Shive, to je uničevanje starega in nepotrebnega, sežiganje vseh teh stvari v pepel, ki se nato vrača nazaj v zemljo. Mudra se lahko izvaja v kateremkoli delu dneva, ko potrebujete dotok moške energije in poživitev. Ko izvajate mudro, je priporočljivo tudi petje mantre Om Namah Shivaya.

RUDRA MUDRA

Rudra mudra se uporablja za aktivacijo notranje moči, energije solarnega pleksusa. Rudra v prevodu pomeni Bog in je eno izmed mnogih imen za boga Shivo. Ta mudra spodbuja odločnost, osebno voljo, kreativnost, odpravlja ovire in pripomore k večji samozavesti.

Izvajanje Rudra mudre:

Mudro se lahko izvaja v (preprostem) sedečem položaju ali pri močnih stoječih položajih, kjer je osredotočenost na povečevanju moške jang energije. Roki približajte pred prsni koš, levo dlan ovijte ali položite pod desno dlan. Palec desne roke iztegnite navzgor, kar simbolično predstavlja lingam boga Shive – pomembna je pokončna, stabilna, močna drža. Komolci so obrnjeni navzven, da energija prosto teče.
Mentalni fokus med izvajanjem mudre naj bo na aktivaciji energije Shive, to je uničevanje starega in nepotrebnega, sežiganje vseh teh stvari v pepel, ki se nato vrača nazaj v zemljo. Mudra se lahko izvaja v kateremkoli delu dneva, ko potrebujete dotok moške energije in poživitev. Ko izvajate mudro, je priporočljivo tudi petje mantre Om Namah Shivaya.

5. Afirmacije

Sproščanje, ki uravnoveša nivo moške energije in spodbuja kultivacijo višje moške energije, je preprosta osredotočenost na dih v kombinaciji z afirmacijami.

Prepuščam, da božanska moška energija teče skozi mene.

Sem varen in stabilen.

Povezujem se z božansko moško naravo v sebi.

Ljubezen zdravi moškega v meni.

Uravnovešam moško in žensko energijo v sebi.

Izvajanje afirmacij:

Usedite se v katerikoli sedeč položaj, kjer je hrbtenice poravnana, po želji jo lahko podprete z blazino za dodatno podporo. Oči so mehko zaprte, čeljust sproščena, jezik pritisnite ob nebo. Če želite, lahko z dlanmi dodatno aktivirate moško energijo v položaju Rudra ali Shiva Linga mudre. Osredotočite se na dih, ga postopno poglabljajte in se osredotočite na pleksus ali točko med obrvmi. Izberite enega od navedenih stavkov in si ga začnite ponavljati.

6. Prehrana

Prehrana igra pomembno vlogo pri uravnovešanju ženske in moške energije. Po tradicionalni kitajski medicini lahko hrano razdelimo v dve skupini, in sicer glede na to, kakšno vrsto energije spodbuja.

JIN HRANA

So vse vrste živil, ki spodbujajo aktivacijo ženske, pasivne energije.

Ta živila hladijo telo, po navadi pomagajo pri razstrupljanju, večinoma niso preveč kalorična, vsebujejo večji delež vode, imajo lastnost pomirjanja in uspavanja (sadje, zelenjava, oreščki, olja, stročnice, začimbe, med …).

JANG HRANA

So vse vrste živil, ki spodbujajo aktivacijo moške, aktivne energije.

Ta živila grejejo telo, spodbujajo pretok krvi, vsebujejo večjo kalorično vrednost, imajo nižji delež vode in izsušujejo telo, pogosto so pekočega okusa (meso, sir, jajca, riba, močne, pekoče začimbe …).

Pomembno je čim bolj zmanjšati vnos hitro pripravljene in ocvrte hrane, belega kruha in sladkorja ter druge hrane, ki ima visok glikemični indeks. Po drugi strani je priporočljiv vnos zdravih maščob, saj so gradbeni material za nastanek hormonov; brez njih telo nima iz česa ustvarjati testosterona. Prehrana z veliko beljakovinami (so gradniki mišičja) spodbuja proizvodnjo testosterona v telesu. Praktikanti joge izbiramo vegetarijanske vire beljakovin, med katere sodijo leča, čičerika, fižol in druge stročnice, tofu, pšenično meso, tempeh, žita, riž, zelenje, brokoli, alge, semena in številni oreščki – mandlji, lešniki, orehi.

7. Superživila

Nekatera naravna prehranska dopolnila spodbujajo produkcijo testosterona v telesu, povečujejo plodnost in mišično maso. Njihova uporaba je za spodbujanje moške energije priporočljiva v zmernih in pravilno odmerjenih količinah.

1. MACA: podpira telesno in duševno zmogljivost, dviguje nivo energije, krepi spolno moč in povečuje plodnost.

2. MUCUNA PRURIENS: predpisuje se za izboljšanje imunskega sistema in povečanje libida, podpira naravno proizvodnjo rastnega hormona in testosterona, zato povečuje tudi mišično maso in izboljšuje splošno telesno in psihično počutje.

3. GINSENG: kitajska tradicionalna medicina ga uporablja za izboljšanje apetita, proti bruhanju, proti potrtosti, za krepitev spolne moči in za splošno telesno krepitev. Korenina ginsenga telo in psiho pomaga prilagoditi zunanjim in notranjim stresnim dejavnikom, kot so temperaturne spremembe, hrup, pomanjkanje kisika, telesne in duševne obremenitve.

4. GINKO BILOBA: rastlina izboljšuje kognitivne funkcije, ki z leti vedno bolj pešajo in slabijo. Spodbuja koncentracijo in spomin, hkrati pa preprečuje zmedenost, pozabljivost in upad pozornosti.

8. Gibanje

Žensko energijo spodbuja vrsta gibanja, ki je bolj umirjeno ter pretirano ne povečuje srčnega utripa. Mednje spadajo vse telesno manj zahtevne oblike joge (jin, restorative, meditativno naravnane prakse raja joge), počasni sprehodi, umirjen ples, tai-chi in podobne.

Moško energijo spodbujajo aktivnejše in zahtevnejše oblike vadbe, kjer je srčni utrip povečan. Med slednje spadajo telesno zahtevne oblike joge (aštanga, power, vinjasa), tek, hitrejša hoja v hrib, boks in aktivnejše oblike vodenih vadb.

9. Podporen življenjski slog

➡️ ČIM MANJ PLASTIKE

V embalaži iz plastike, v vlažilnih kremah, šamponih, lakih, dišavah, losjonih … nahajajo ftalati, to so hormonski motilci. Veliko teh kemikalij je po strukturi podobnih ščitničnim hormonom, zato se vežejo na ščitnične receptorje in vplivajo na hormonsko signalizacijo ter na tak način motijo tvorbo hormonov.

Zelo razširjen hormonski motilec je tudi fluor, ki je zelo pogosto dodan zobnim pastam.
Pozorni pa morate biti tudi na tekočo kovino brom, ki je za hormonski sistem telesa še nevarnejši, saj na hormonski sistem učinkuje v mnogo manjših koncentracijah. Brom je v različnih spojinah prisoten predvsem kot snov za zaviranje gorenja, zato jo najdemo v penastih materialih in umetnih masah, vzmetnicah, preprogah, izolacijskih in drugih materialih, ki naj bi bili negorljivi. Brom se na celične receptorje veže bistveno lažje kot ščitnični hormoni, zato zavirajo razvoj organizma, rast možganov in znižujejo raven testosterona.

Nekaj nasvetov, kako se lahko izognete vnosu hormonskih motilcev.

 • Pijte (filtrirano) vodo iz pipe.
 • Izogibajte se tekočinam in hrani iz plastične embalaže, ki vsebuje BPA.
 • Ne uporabljajte kozmetičnih preparatov, katerih sestavin ne poznate oz. ne znate izgovoriti.
 • Uporabljate zobne paste, ki ne vsebujejo fluora.
 • Pri nakupu vzmetnic, preprog, gradbenih materialov… bodite pozorni na vsebnost broma.

➡️ ČIM MANJ STRESA

Stres povzroča čezmerno produkcijo hormona kortizola, ki zavre biosintezo testosterona in povzroča tudi apoptozo – programirano celično smrt.

K zmanjšanju stresa znanstveno dokazano pripomorejo praksa sproščanja in meditacije, izvajanje asan in športna aktivnost.

➡️ ČIM VEČ KAKOVOSTNEGA IN GLOBOKEGA SPANCA

Med spanjem nastajanje hormonov največje. Takrat telo namreč doživlja proces ponovne obnove, razstrupljanja in zdravljenja celic.

Kako do kakovostnega spanca?

 • Spite od 7 do 8 ur.
 • Prostor, v katerem spite, naj bo dobro prezračen, tih in zatemnjen.
 • Pred spanjem (predvsem, če imate težave z nespečnostjo oz. slabo spite) naredite sprostitvene vaje, meditacijo, mogoče jin jogo.
 • Vsaj dve uri pred spanjem ne glejte v zaslon (telefon, televizija, računalnik).

➡️ NAMESTO JUTRANJE KAVE RAJE HLADNA PRHA

Hladna prha poveča nivo energije v telesu, pozitivno vpliva na metabolizem, zmanjšuje vnetja, povečuje pretok krvi in omogoča boljšo regeneracijo po telesni vadbi.

Hladne prhe niso primerne za ljudi z visokim krvnim pritiskom, boleznimi srca in ožilja, v obdobju povečanega stresa, prehlada ali bolezni.

➡️ POMEMBNO JE NAJTI SVOJE RAVNOVESJE

Glede na to, da ima vsak posameznik, ne glede na spol, v sebi tako moško kot žensko energijo, je pomembno, da jo zna tudi uravnovešati. Človek naj bi stremel k širitvi zavedanja in posledično kultivaciji višjih, božanskih lastnosti posameznega tipa energije. Tehnike, omenjene v tem članku,  pripomorejo tudi k temu, da pomagajo pri iskanju ravnovesja. Še posebej so primerne za vse tiste, ki čutijo, da jim primanjkuje osebne energije, fokusa in osredotočenosti, jasnosti, odločnosti, stabilnosti in samozavesti. Na ta način lahko posameznik resnično v polnosti začne živeti svojo pravo naravo in hoditi po poti, ki mu je namenjena.

Pridružite se našemu programu Hatha joga Creative za povezovanje z jang energijo v sebi.

Avtor: Luka Mejač / pod mentorstvom Nataše Petavs in Dejana Žune v sklopu učiteljskega tečaja joge

Vir fotografij: freepik.com