S plesom do prebujenih čaker


Kaj so čakre oz. energijska središča?

Čakra v sanskrtu pomeni kolo in je po izročilu vzhodnih kultur energijski center v človeškem telesu. Označuje krožno središče vrteče se energije v telesu.


Energija v obliki kače počiva pod hrbtenico – to je življenjska sila kundalini. To spečo energijo je mogoče s tehniko kundalini joge (tantra joga) zbuditi. Kundalini se s pomočjo prakse dviguje ob hrbtenici navzgor, in sicer po osrednjem energijskem kanalu (šušumna). Med potjo pa aktivira 7 energijskih središč (čaker).


V telesu imamo sedem čaker, ki so razporejene od presredka do vrha glave. Vsaka čakra ima svojo vlogo, je povezana z določeno barvo ter z osnovnim elementom.

V vsaki čakri, do katere nam uspe dvigniti kundalini, lahko doživimo posebno vrsto blaženosti. S prebujenimi čakrami se človekov um spremeni, spremenijo se vrednote v posameznikovem telesu in izboljša se kakovost odnosov. Izboljšata se tudi odnos do samega sebe in do življenja. S čiščenjem čaker odstranjujemo blokade, ki povzročajo čustvene ali fizične izzive. Čakre čistimo z različnimi vajami in metodami − z meditacijo, dihanjem, asanami.

Kot eno izmed metod prebujanja čaker vam predlagamo ples. V nadaljevanju vam podrobnejše predstavimo posamezno čakro in s katero vrsto plesa jo lahko prebudite.

7 čaker in kako jih spodbudimo

1. Muladhara ali korenska čakra

Korenska čakra se v moškem telesu nahaja med modi in anusom, v ženskem pa na zadnji strani vratu maternice. To je čakra preživetja, stabilnosti, varnosti in osnovnih potreb. Če osebi niso zagotovljene osnovne biološke potrebe po hrani, obleki in zatočišču oz. varnem domu ter zanjo ni poskrbljeno, se bo počutila prestrašeno, negotovo, ne bo prizemljena in jo bo strah neznanega. Čakra je psihološko povezana z izločali, spolnimi in reproduktivnimi organi. Če je ta čakra neuravnovešena, to lahko občutimo kot težave v teh predelih. Blokira jo občutek strahu. Ko je ta čakra odprta, se počutimo varne in neustrašne.

Tradicionalno je korenska čakra predstavljena kot lotosov cvet s štirimi rdečimi cvetnimi listi. Žival, ki predstavlja prvo čakro, je slon. Simbolično slon izraža veliko in dominantno moč. Čut, povezan s korensko čakro, je vonj. Barva, povezana s to čakro, je rdeča, element pa je zemlja.

Uravnovesimo jo s plesom, hojo (brez obuval), tekom ter stikom z zemljo (vrtnarjenje, vzgoja rastlin).

Značilnosti plesov, ki spodbujajo to čakro, so:

 • nizko težišče,
 • gibanje usmerjeno k tlom,
 • gibanje nog in medenice,
 • izkazovanje odnosa, nabitega s spolno energijo,
 • prevladujoča odločna energija, s katero plesalci pokažejo, kaj hočejo, zmorejo in želijo.

Značilnosti glasbe:

 • uporabljanje svojega telesa kot glasbila (udarjanje ob tla, ploskanje, tleskanje, cepetanje),
 • močan ritem, poudarjen z basi.

Ples:
Razni afriški plesi, reggeaton, hip hop, tradicionalni plesi v skupnosti Aboriginov, severnih in južnih domorodcev.

Predlog:
Preizkusite se v plesu dancehall. Na spletu poiščite kakšen video, v katerem so predstavljene osnove plesa, poiščite ustrezno glasbo in zakrožite z boki!

Ples izvira z Jamajke. Gibanje poteka izrazito v medeničnem predelu. Gibi so valoviti, veliko je kroženj z boki, hkrati pa prehajajo tudi v suvanje z boki. Plesalke in plesalci med plesom menjajo višine, iz stoječih položajev plešejo tudi na tleh. Pri plesu se na poželjiv način dotikajo svojih prsi ter stegen in tako z dotikom izkazujejo svojo seksualnost. Čeprav se dotikajo sami sebe, ima gledalec občutek, da bi se z enakim odnosom in energijo približali tudi svojemu ljubimcu. Pri tej zvrsti plesa plesalec prehaja med žensko in moško energijo. Na trenutke nas vabi k igri, vendar se naredi nedostopnega. V naslednjem trenutku pa je v vlogi lovca, ki da vse od sebe, da dobi, kar si želi. Plesalci lahko plešejo samostojno ali v parih. Plesalci so skromno oblečeni, plesalke pa s tesnimi oblačili pokažejo svoje telo in obline. Oblačila so kričečih barv, okrašena z bleščicami. Plesi težijo nazaj k zemlji in poudarjajo gibanje navzdol, zato so plesalci največkrat obuti v udobne športne copate.

2. Svadhisthana ali sakralna čakra

Sakralna čakra leži na dnu hrbtenice, v višini trtice. Odgovorna je za ustvarjalno izražanje in spolnost. Uravnava želje, kreativnost, spolno razmnoževanje, intimnost in izražanje spolne energije. Blokira jo občutek krivde. Neravnovesje pa se lahko izrazi kot pretirana ali potlačena želja po spolnosti, čustvena eksplozivnost, strah pred spolnostjo ali kot težave s spolno močjo in splavi.

Upodobljena je kot lotos s šestimi škrlatnimi ali oranžnordečimi cvetnimi listi. Element sakralne čakre je voda in njena simbolna žival je krokodil, ki predstavlja podtalno gibanje karm. Čut, povezan s to čakro, je okus in barva je oranžna.

Uravnovesimo jo s kreativnim izražanjem, veseljem, smehom, plesom in gibanjem bokov.

Značilnosti plesov, ki spodbujajo to čakro, so:

 • poudarjanje ženstvenosti in nežnosti,
 • improvizacija in ujemanje med plesalcema,
 • čutnost in zapeljivost,
 • vabi nas h gledanju, a ne k dotiku,
 • prisotnost iluzije.

Značilnosti glasbe:

 • poudarja ženstvenost,
 • je tekoča, nežna, brez izrazitih udarcev in pavz,
 • spremljajo jo različni zvoki zvončkov.

Ples:
Latinsko-ameriški plesi (salsa, bachata in tango), tradicionalni hula ples s Havajev, afriški ples kizombo, ples ob drogu.

Predlog:
Preizkusite se v trebušnem plesu. Predlagamo vam, da na spletu poiščete video z opisom osnovnih gibanj, potem ob ustrezni glasbi improvizirajte.

Trebušni ples je rezerviran za ženske. Plesalke plešejo samostojno in družba pri plesu ni zaželena. Navadno so delno zakrite s tančicami, da še poudarijo mističnost. Plesalke plešejo vzravnane, redko se spustijo na tla. Svoja telesa gibajo valovito, z značilnimi krožnimi gibi medenice, prsnega koša in rok. Veliko uporabljajo tudi roke in dlani, saj so orodje zapeljevanja. Gibi niso izraziti, temveč so tekoči, občasno tudi minimalni in največkrat izolirani. Oblačila plesalk trebušnih plesov so barvita, vendar ne kričeča in vpadljiva. Plesalke pokažejo le predele trebuha in nog, ostali deli telesa so zakriti. S svojimi oblačili poudarijo ženstvenost in obline, zapeljujejo nas z dodanimi resicami in kraguljčki. Plesalke so ponavadi obute v čevlje z visoki petami ali pa so bose in se med samim plesom večkrat vzpnejo na prste.

3. Manipura ali solarni pleksus

Nahaja se med popkom in prsnico. Tretja čakra je center dinamičnosti, energije, volje in dosežka. Od tu se izražajo jeza, želje, vitalnost, notranja moč ter samokontrola. Pogosto jo primerjajo z energijo sonca, brez katere življenje na Zemlji ne bi bilo mogoče. Tako kot sonce daje energijo življenju, tako tudi ta čakra žarči in razporeja energijo skozi celotno telo in jo uravnava. Brez nje je posameznik brez življenja ter s premalo vitalne energije. Blokira jo sram. Slabo zdravje, depresivnost in pomanjkanje motivacije zaznamujejo človeka, ki ima blokirano čakro solarnega pleksusa.

Manipuro simboliziramo z lotusom z desetimi cvetnimi listi. Žival solarnega pleksusa je oven. Čut čakre je vid, organ akcije so noge, element pa je ogenj. Barva, ki simbolizira to čakro, je rumena.

Uravnovesimo jo s trebušnim dihanjem in sproščanjem jeze.

Značilnosti plesov, ki spodbujajo to čakro, so:

 • izvajajo se skupinsko,
 • v ospredju so moški, ženske plesalke imajo spremljevalno vlogo,
 • skupnost,
 • plešejo se v sklenjenem krogu ali v vrstah,
 • prevladujejo skoki, drža plesalcev je pokončna,
 • veliko je obratov in menjav mest,
 • vključujejo delo nog, plesalci se držijo za roke ali ramena,
 • moška energija se izrablja za odločno doseganje cilja in izkazovanje poguma,
 • ljudski plesi in narodni plesi imajo točno določeno koreografijo, ni improvizacije.

Značilnosti glasbe:

 • nekateri plesi vključujejo ustvarjanje zvoka z udarjanjem stopal ob tla, uporabo drobnih glasbil in ploskanja,
 • vsak ples se pleše na točno določeno skladbo,
 • glasba se je prenašala iz roda v rod, je preprosta ter največkrat opisuje življenje ljudi.

Ples:
Grški plesi, flamenco, balet in na našem območju ljudski plesi (kolo).

Predlog:
Lahko se pridružite kakšni folklorni skupini in izkusite skupinski ples. Če vas ljudski plesi ne pritegnejo, pa za sproščanje jeze priporočamo ples krumping.

Krumping je ekstremno energičen ples, pri katerem se vsi deli telesa premikajo na zelo hiter način. Prvotno so ga uporabljali kot način za lajšanje jeze, zato je videti kot zelo agresiven ples. Ključna sestavina krumpinga je izolacija delov telesa tako, da je en del telesa tog, medtem ko drugi niha, tepta ali poka. Osnovni gibi vključujejo: teptanje z nogami, zamahe z rokami, udarjanje po prsih ter skoke. Redko je koreografiran, skoraj v celoti je prosti slog in se najpogostejše pleše v bitkah in ne na odru.

4. Anahata ali srčna čakra

Srčna čakra se nahaja v višini srca in je center ljubezni, sočutja in povezanosti. Omogoča, da ljubimo sebe in druge, da sprejemamo in dajemo ljubezen. Prinaša odkritosrčnost, nedolžnost in bližino. Je center vere in zaupanja. Kadar ni v ravnovesju, prinaša žalost, občutek zavrnjenosti ter na fizičnem nivoju kardiovaskularne težave.

Lotus srčne čakre ima dvanajst cvetnih listov. Njen element je zrak. Žival je črna antilopa, znana po svoji budnosti in urnosti. Barva te čakre je zelena.

Uravnovesimo jo tako, da opravljamo dobra dela, se objemamo, oproščamo sebi in drugim, smo v družbi živali in otrok.

Značilnosti plesov, ki spodbujajo to čakro, so:

 • plešejo se samostojno ali v paru,
 • vrtenje okoli svoje osi,
 • glava je zamaknjena v stran,
 • pogled je usmerjen v eno točko ali so oči zaprte,
 • prsni predel je izpostavljen, roke in dlani so močne in zgornji del trupa je nagnjen v zaklon.

Značilnosti glasbe:

 • klasična in instrumentalna, brez besedila,
 • instrumentalna s tradicionalnimi glasbili.

Ples:
Plesi čaščenja, obredi povezovanja z višjimi silami ali darovanja, tradicionalni ples Sufijev, standardni plesi (valček).

Predlog:
Uresničite rek: Pleši, kot da te nihče ne gleda! Umirite se in poiščite pesem ali glasbo, ki jo v določenem trenutku najbolj začutite ali potrebujete, in preprosto plešite.

Med plese srčne čakre namreč umeščamo tudi ples, ki ga plešete, kadar ste sami in vas nihče ne gleda. Ti gibi prihajajo iz vašega srca, lahko vas vodi glasba, vendar boste sami kreativno izvedli gib. Kadar vas nihče ne gleda, odpadejo vsi strahovi, pritiski okolice, pričakovanja in blokade. Takrat se zalotite, da samo ste. Telo vas ob pomanjkanju zunanjih okovij premakne in si pusti, da pokaže, kar je.

5. Vishuddhi ali grlena čakra

Nahaja se v področju grla. Je vir izražanja misli, čustev in občutkov. Vlada komunikaciji, razumevanju in moči govora. Daje moč, da slišimo in govorimo resnico. Grlena čakra je znana kot prečiščevalni center. Predstavlja stanje odprtosti, kjer nas izkušnje vodijo v večje razumevanje. Posameznik pušča, da se stvari odvijajo tako, kot se morajo.

Predstavlja jo lotos s šestnajstimi cvetnimi listi. Simbolična žival grlene čakre je snežno bel slon. Čut grlene čakre je sluh, organ akcije pa so glasilke. Barva te čakre je modra, element pa je eter.

Uravnovesimo jo s petjem, petjem manter in zavestnim dihanjem.

Značilnosti plesov, ki spodbujajo to čakro, so:

 • združitev gibanja in petja,
 • plesalci z vzkliki, petjem in gibom pripovedujejo zgodbe, kličejo sile ali prosijo boga,
 • petje je enostavno, večkrat je grleno,
 • besedila pesmi so preprosta, večkrat so to mantre.

Ples:
Tradicionalni obredni plesi (npr. severno indijanski plesi), havajski ples hula.

Predlog:
Na spletu poiščite kirtan chanting z besedilom in pojte zraven. Če čutite, lahko tudi zaplešete.

Beseda kirtan izhaja iz sanskrta in pomeni klicati, recitirati, hvaliti ali poveličevati. Kirtan pomeni hvaliti tisto, kar je vzvišeno ali božansko. To je pesem ali spev v slogu klica in odgovora, pri čemer več pevcev recitira imena božanstva, opisuje legendo, izraža ljubečo vdanost božanstvu ali razpravlja o duhovnih idejah. Lahko vključuje ples ali neposredno izražanje čustvenih stanj pevca. Medtem ko je takšno poveličevanje mogoče izraziti na različne načine, vključno s poezijo, dramo, plesom ali katero koli obliko ustnega recitiranja, je kirtan v svoji najbolj znani obliki klicanje in odzivno petje mantre, ki se običajno osredotoča na Radho, Krišno, Sito in Ramo.

6. Ajna ali tretje oko

Nahaja se med obrvmi. To je čakra stekanja, kjer se združijo trije glavni nadiji (sile) (ida, pingala in sushuma) in stečejo navzgor v sahasraro. Imenujemo jo tudi tretje oko, saj je center intuicije in videnja. Ajna čakra je odprtina, skozi katero človek vstopa v astralne in psihične razsežnosti zavesti.

Čakro tretjega očesa simboliziramo z dvolistnim lotosom. Simbol čakre je Om. Čut tretjega očesa je um. Prav tako je um tudi organ akcije. Barva je indigo.

Uravnovesimo jo z meditacijo, risanjem ter vizualizacijo indigo plamena v prostoru.

Značilnosti plesov, ki spodbujajo to čakro, so:

 • v skupinah ali posamezno,
 • manipulacija obraznih izrazov in poudarek oči,
 • večina gibanja je na obrazu in glavi,
 • plesalci s pomočjo dlani ter prstov poudarijo minimalistične gibe in premike oči ter obraznih mišic,
 • s prsti in dlanmi oblikujejo različne mudre,
 • obračanje k nadzemeljskim, pripovedovanje zgodb o božanstvih,
 • ustvarjanje mistične atmosfere.

Ples:
Tradicionalni tajski in indijski plesi.

Predlog:
Na spletu najdite posnetek indijskega plesa, ga opazujte in poskusite narediti zgodbo iz tega, kar vidite.

Najpogosteje plešejo ženske, odete v tradicionalna oblačila. Ponavadi plesalke okrasijo svoje telo z nakitom. Nadenejo si naglavno okrasje, uhane in zapestnice. Svoje oči poudarijo z močnimi ličili, svoje prste in dlani pa okrasijo z zlato ali rdečo barvo. Plešejo v skupinah ali posamezno. Plesi so predstavljeni kot nastop in se gledalcev ne vključuje.

7. Sahasrara ali kronska čakra

Nahaja se na temenu. Je čakra razsvetljenja, kjer se nižji jaz popolnoma zlije z višjim jazom. Sahasrara je vrhunec joge, je popolno spajanje in je tako rekoč vse ali nič. Blokira jo nesposobnost opuščanja posvetnih vezi. Ko je čakra blokirana, čutimo delitev med človekom in božanskim. Ko je čakra odprta, postaneta človek in bog eno.

Sahasraro opisujemo kot lotos z neštevilnimi listi, saj v prevodu pomeni “en tisoč”, kar namiguje, da sta njena velikost ter pomembnost neskončna. Običajno so listi beli, zlati ali mnogobarvni.

Uravnavamo jo z meditacijo, vizualizacijo, naravo in mirnim okoljem.

Značilnosti plesov, ki spodbujajo to čakro, so:

 • povezovanje z višjim,
 • gibanje ni določeno in glasba ni zapovedana,
 • meditacija.

Ples:
Šamani so plesali plese, s katerimi so se povezovali z duhovi prednikov, dostopali do zaklenjenih spominov in znanj.

Predlog:
Poskusite plesati na čim več različnih zvrsti glasbe in pustite, da vas vodita glasba ter telo, pri tem pa popustite vse racionalne zadržke. Lahko izberete zvok šamanskih bobnov, klasično glasbo, lahko pa butate z glavo ob metalu (slemanje). Morda najdete svoj ples sahasrare in se povežete z univerzalno zavestjo. Edine prave poti ni. Je le občutek, ki ga doživite ob dvigu kundalini.

Skupna značilnost plesov sahasrara je povezovanje z višjim. Gibanje ni določeno. Glasba ni zapovedana. Vsak posameznik sam pri sebi najde glasbo, gibanje, dele telesa, ki ga približajo razsvetljenju.

Bodite opazovalec svojega gibanja

Pri izbiri plesov poslušajte svoje telo in se opazujete. Bodite pozorni na glasbo, ki vam je najbolj pri srcu, in glasbo, ki vam je tuja. Opazujte, preko katerih gibov se lahko najbolj izrazite. Če se najlažje izražate preko skupinskih plesov, kjer je v vašem gibanju prisoten težak in odločen korak, potem je neuravnovešena vaša srčna čakra. Če vam je tuje nežno gibanje prstov na rokah in nikakor ne morete umiriti svojega spodnjega dela telesa, potem je mogoče blokirana šesta čakra. Poskusite različne vrste gibanj, različne vrste plesov.

V plesu lahko najdete svoje močne strani in tudi svoje šibkosti. Preko plesa se lahko spoznate in najdete ter vplivate tudi na delovanje svojih čaker.

Povezavo med plesom in jogo raziskujemo na programu joge plesna joga – njena pot. Pišite nam za brezplačen info obisk.

Avtorica: Ana Ravbar / pod mentorstvom Nataše Petavs in Dejana Žuna v sklopu učiteljskega tečaja joge

Vir fotografij: canva.com