Joga na delovnem mestu


Sodobni človek, kako se počutiš?

Kot sodobni človek, delujoč v sodobnih organizacijah, ste se na delovnem mestu  mogoče že srečali z občutki preobremenjenosti, negotovosti, skrbi, strahu ali nezadostnosti. Mogoče celo doživljate  neravnovesje med zasebnim in službenim življenjem.


Vse te občutke pa mogoče celo čutite tudi telesno. Telo se namreč stresu prilagaja do meje, ko fiziologija telesa ne more tega več dohajati. Takrat se ravnovesje v telesu poruši. Posameznik na preveliko obremenitev odgovori s fiziološkimi in psihičnimi odzivi ter s spremembo vedenja – pride do proizvodnje hormonov (adrenalina in kortizola), ki povzročata pospešen srčni utrip, plitko in pospešeno dihanje ter oslabitev imunskega sistema.


Če so dejavniki stresa dolgotrajni, lahko stresno stanje povzroči marsikatero zdravstveno težavo: nespečnost, glavobol, povišan krvni tlak, prebavne motnje, težave s spominom in koncentracijo ter upad motivacije in koncentracije. Vse to pa lahko vodi v kronično utrujenost in se nadaljuje v izgorelost ali druga obolenja.

Velik izziv sodobnega človeka je, kako obvladovati stres ter poiskati protiutež stresnim okoliščinam in omogočiti telesu regeneracijo ter počitek.

Če karkoli iz zgornjega opisa velja za vas, vam priporočamo prakso joge, saj kot holistični način predstavlja velik potencial za regulacijo stresnega odziva. V nadaljevanju vam ponujamo 9 razlogov in nekaj idej, zakaj in kako je smiselno uvesti prakso joge na delovno mesto.

Zakaj uvesti jogo na delovnem mestu

1. Povečuje nivo energije

V sodobnem, zahodnem svetu veliko sedimo: sedimo v službi, sedimo doma pred televizijo, sedimo na poti v službo… Takšen način življenja upočasnjuje prekrvavitev in povzroča utrujenost ter znižanje energije. Znano je, da vsakršna telesna vadba, tudi že zmerno raztezanje, poveča krvni obtok in pomaga proizvajati energijo. Izvajanje jogijskih položajev na delovnem mestu povečuje pretok krvi po telesu, dviguje energijo in posledično zmanjšuje utrujenost ter poveča produktivnost.

NAMIG: Za povečanje pretoka krvi po telesu lahko poskusite narediti predklon. Medtem ko sedite, naj bodo vaša stopala plosko na tleh. S stolom se nekoliko odmaknite od pisarniške mize. Roke položite za spodnji del hrbta, hrbtenica naj bo vzravnana. Za hrbtom prepletite prste. Z nagibom medenice potujte v predklon in dvignite roki s prepletenimi prsti nad hrbet. Prsni koš naj počiva na stegnih, vrat naj bo sproščen.

2. Zmanjšuje stres

Sedeč položaj in dolge ure v službi so lahko stresne. Stres je eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na produktivnost, zadovoljstvo in zdravje zaposlenih. Dokazano je, da joga zmanjšuje nivo stresnega hormona kortizola.

NAMIG: Za hitro pomiritev med stresnim delovnim dnem vam priporočamo polno jogijsko dihanje. Sedite v vzravnanem položaju. Dlani položite z rahlo razprtimi prsti na trebuh. Začnite z vdihom in dovolite, da trebuh potuje navzven. Razširite spodnji predel prsnega koša. Izdihujte tako, da se prsni koš zoža in trebuh sprosti. Dihajte skozi nos. Usmerjena pozornost na dihanje omogoča večji nadzor nad miselnim tokom in posledično umiritev. Tako dihajte dokler ne začutite umiritve.

3. Izboljšuje imunski sistem

Praksa joge pomaga zniževati stresne hormone, ki ogrožajo imunski sistem. Hkrati pa stimulira limfni sistem, da izloči strupe iz telesa ter prenaša s kisikom bogato kri v organe in tako zagotavlja njihovo optimalno delovanje.

NAMIG: Priporočamo vam, da vsaj trikrat na teden izvedete krajšo 30-minutno prakso, Vključite jo lahko v čas pred službo ali po njej. Lahko se pridružite tudi kateremu izmed naših programov joge.

4. Izboljšuje telesno držo

Zaposleni v podjetjih večino časa preživite v sedečem položaju, v nepravilni telesni drži in strmite v računalniške ekrane. Tak položaj povzroča bolečine v hrbtu in vratu, kar je lahko vzrok za nizek nivo energije, zmanjšano produktivnost in povečano utrujenost. Že kratka praksa joge z izbranimi jogijskimi položaji lahko izboljša počutje in odpravi bolečine.

NAMIG: Za hitro razbremenitev vratu vam priporočamo kroženje z glavo. Sedite sproščeno, hrbet naj bo vzravnan, dlani sproščeno položene na kolena. Oči naj bodo polodprte. Med izdihom sklonite glavo tako, da brado približate prsnemu košu. Začutite raztezanje zadajšnjega predela vratu, nato počasi vdihujte in obračajte glavo proti desni rami. Poravnajte vrat in pogled usmerite naprej. Ob izdihu nagnite glavo v levo in jo spustite proti prsnemu košu. Naredite nekaj krogov po občutku in nato zamenjajte smer kroženja.  Ob zadnjem vdihu dvignite glavo, zaprite oči in preverite spremenjen občutek

5. Povečuje produktivnost, fokus in kreativnost

Podjetniško življenje nedvomno zahteva držanje določenih časovnic, sestankovanje, učenje novosti in konstantno spreminjanje prioritet. Vse to lahko ustvarja mentalno utrujenost, kar je lahko ovira pri odločanju in delovanju zaposlenih. Jogijski položaji in meditacija pomagajo odpraviti mentalno utrujenost ter pomagajo zaposlenim, da so bolj pozorni, osredotočeni in produktivni. Dokazano je, da joga in meditacija izboljšujejo prekrvavitev možganov, kar povzroča izboljšanje umskih sposobnosti. Joga in meditacija zaposlene učita delovati mirno in osredotočeno. Izostreni koncentraciji in osredotočenosti sledi tudi povečana ustvarjalnost. Redno prakticiranje joge torej razvija izvirnost, zaradi česar lahko zaposleni bolj inovativno izpolnijo delovne projekte.

NAMIG: Če imate občutek, da vam stvari uhajajo izpod nadzora, čutite nemir ter imate slabši fokus, vam priporočamo izvajanje sprostitvene afirmacije: Nadziram, kako se počutim, in odločam se, da se počutim v miru.

Ob izgovorjavi afirmacije postavite roke nad svoje srce in nekajkrat ponovite afirmacijo, da občutite v srcu in telesu mir. Ta afirmacija vam omogoča, da imate nadzor nad tem, kako se odzovete na situacije, ki vam pridejo na pot. Opominja vas, da delujete iz miru. Priporočljivo jo je izreči takrat, ko imate občutek, da niste prepričani, kako se spoprijeti z novo situacijo.

6. Izboljšuje dihanje

Dihanje je zrcalo našega uma, saj se vsaka misel in vsak občutek izrazi v obliki sprostitve ali napetosti, umirjenosti ali nemira, strahu ali dovzetnosti in sproži biokemično reakcijo v telesu. Sodobni način življenja ustvarja stanje stresa v telesu, zato večina ljudi diha plitko, hitro, neredno in površno. Tak način dihanja se odraža v raztresenem in napetem umu. Znano je tudi, da plitko in avtomatsko dihanje našega telesa ne oskrbi z zadostno količino kisika. Vemo, da delamo učinkovitejše, razmišljamo jasneje in izboljšamo kognitivne sposobnosti, kadar imajo možgani zadostno količino kisika. Tako kot um vpliva na dihanje, je mogoče tudi z dihanjem vplivati na um. V službenem okolju lahko počutje izboljšamo z različnimi dihalnimi tehnikami.

Trikotna pranajama

Sedite v vzravnanem položaju. Vdihujte skozi nos in mentalno štejte od 1 do 4, zadržite dih za 4 enote, nato izdihujte za 4 enote. Naredite vsaj dvanajst krogov. Tehnika deluje sproščujoče, saj zmanjša telesne napetosti in um privede v stanje globokega miru.

Lunin dih

To je tehnika, pri kateri vsi vdihi potekajo skozi levo nosnico in izdihi skozi desno. Sedite v vzravnanem položaju. Desno roko približajte k obrazu. Kazalec in sredinec odložite na točko med obrvmi. Palec odpira/zapira desno nosnico, prstanec in mezinec pa levo nosnico. Skozi obe nosnici naredite sproščen vdih in izdih. Vdihnite skozi levo nosnico, medtem je desna zaprta. Izdihnite skozi desno nosnico, medtem je leva zaprta. Naredite vsaj dvanajst krogov. Dih, ki ga uporabljate med tehniko, je polni jogijski dih. Po zadnjem izdihu skozi desno nosnico odložite roko in vzpostavite naraven tok diha skozi nos. Ta tehnika umirja um in sprosti telo

Sončev dih

To je tehnika, pri kateri vsi vdihi potekajo skozi desno nosnico in izdihi skozi levo. Sedite v vzravnanem položaju. Desno roko približajte k obrazu. Kazalec in sredinec odložite na točko med obrvmi. Palec odpira/zapira desno nosnico, prstanec in mezinec pa levo. Vdihnite skozi desno nosnico, medtem je leva zaprta. Izdihnite skozi levo nosnico, medtem je desna zaprta. Naredite vsaj dvanajst krogov. Dih, ki ga uporabljate med tehniko, je polni jogijski dih. Po zadnjem izdihu skozi levo nosnico odložite roko in vzpostavite naraven tok diha skozi nos. Značilnost tega diha je, da poživlja in aktivira um in telo.

7. Izboljšuje prebavo

Podjetniški življenjski slog običajno pomeni tudi uživanje nezdrave prehrane, kar lahko povzroča prebavne težave. Prebavne težave povzročajo slabše počutje, upad energije, utrujenost ter zmanjšano produktivnost. Vse to vpliva na raven delovanja in odločanja zaposlenih. Joga lahko z izvajanjem številnih asan izboljšuje metabolizem in izboljšuje ter krepi zdravje zaposlenih.

NAMIG: Za pospeševanje prebave vam priporočamo izvajanje zasukov.Sedite na sprednjem delu stola. Stopala položite plosko na tla ter poravnajte držo. Roke odložite na stegna in vdihnite. Z izdihom trup zasukajte na izbrano stran. V zasuku ostanite nekaj vdihov in izdihov. Z vdihom se vrnite v začetni položaj, nato zasuk ponovite še na drugo stran. Nekajkrat ponovite.

8. Zvišuje moralo in poveča osebno zadovoljstvo

Redna praksa joge povečuje moč, prožnost in stabilnost telesa. Človek se počuti sproščeno in občuti več miru ter miselne jasnosti, kar pomeni tudi povečano osebno zadovoljstvo in zaupanje. Zaposleni pod velikim stresom lahko hitro na situacije odreagirajo impulzivno in razdražljivo. Vse to vpliva na medsebojne odnose, motivacijo in sodelovanje med zaposlenimi. Joga s svojimi lastnostmi pomaga do čustvene stabilnosti, notranje umirjenosti in do vsesplošno izboljšanega psihofizičnega počutja. Sproščeni in zadovoljni zaposleni delujejo z višjo moralo in ustvarjajo dobre medosebne odnose.

Če se počutite izžeto, brez energije in motivacije, vam priporočamo izvajanje afirmacij. Afirmacije vplivajo na misli, ego in osebnost, z njihovim ponavljanjem pa lahko umirimo um in nadzorujemo misli.

Z vsakim dihom se počutim sproščeno in umirjeno

Afirmacijo lahko izvajate takrat, ko se počutite napeti, ko plitko dihate, imate veliko razpršenih misli in slabo koncentracijo. Prav zaradi velikega števila misli lahko občutite stres in tesnobo. Z osredotočanjem na besede afirmacije in dihanje lahko svojemu umu privoščite počitek in občutite stanje umirjenosti. Afirmacijo izvajajte tako, da na začetku izreka vdihnete ter izdihnete, ko ste afirmacijo zaključili. Nekajkrat jo ponovite, dokler ne občutite stanja umirjenosti.

Vse izkušnje mi pomagajo rasti

To afirmacijo si lahko ponavljate takrat, ko iščete odgovore na izzive, ki so vam prišli na pot. Življenje je rast in z izvajanjem te afirmacije lahko vidite višji namen v vsem, kar se zgodi. S to afirmacijo se osredotočite na širšo sliko dogajanja in si pomagate, da ne zapadete v iskanje podrobnosti.

Dopuščam, da izpustim vse, kar mi več ne služi

Življenje je konstanten proces izpuščanja starih in sprejemanja novih stvari. Ko izpustite staro in dolgotrajno iz svojega življenja, si zagotovite prostor za novo. Izgovorjava te afirmacije vam omogoča, da izpustite stvari, ljudi in situacije, ki ne spadajo več v vaše življenje.

9. Prizemljuje

Za naše počutje in delovanje je zelo pomembno, da imamo dober stik s tlemi. Temu rečemo, da smo prizemljeni. Prizemljenost omogoča, da se v telesu energija prosto pretaka. Biti prizemljen pomeni čutiti svoje telo v celoti. V današnjem hitrem tempu se lahko zelo hitro zgodi, da pride do občutka neprizemljenosti, kar se lahko odraža v čustvih, mislih in na splošno v dojemanju sveta. Neprizemljeni zaposleni ima lahko nešteto idej in zamisli, ki pa jih težko uresniči. V nasprotju z njim prizemljeni zaposleni deluje fokusirano, zna dobro presoditi situacije in izpelje ideje do konca. V primerih, ko nas določeni dogodki in stanja privedejo do občutka neprizemljenosti, si lahko pomagamo z več pristopi.

Energetske tehnike

Metoda prizemljevanja za ohranjanje fokusa in koncentracije

1. Usedite se na stol tako, da je hrbtenica vzravnana, kolena so pokrčena pod kotom 90 stopinj, stopala so v širini bokov, v stiku s podlago.

2. V sproščenem in umirjenem stanju z zaprtimi očmi pozornost usmerjajte navznoter.

3. Predstavljajte si, da iz vašega prvega energetskega centra, ki se nahaja na dnu hrbtenice, začnejo poganjati korenine, ki se spuščajo po nogah navzdol do stopal in nato segajo iz stopal globoko v zemljo. Začutite stabilnost in podporo, ki jo zagotavlja stik z zemljo.

4. Predstavljajte si, da po koreninah navzgor proti vašim stopalom priteka zemeljska energija, ki začne skozi stopala vstopati v vaše telo ter potovati po hrbtenici navzgor vse do vrha glave (teme). Predstavljajte si, da vam skozi temenski energetski center doteka kozmična energija, se razširi po telesu, potem pa ponovno steče po koreninah navzdol v zemljo.

5. Občutite oba tokova, ki tečeta v nasprotni smeri in se v telesu skladno mešata.

6. Tehniko lahko ponovite tolikokorat, da se boste počutili prizemljeni, stabilni, varni in umirjeni v sebi

Metoda zaščite energetskega polja

1. Če je mogoče se umaknite v tih in prazen prostor.

2. Usedite se na stol z vzravnano hrbtenico, kolena pokrčite pod kotom 90 stopinj, stopala naj bodo v stiku s podlago, poravnana v širini bokov.

3. Zaprite oči.

4. S pozornostjo potujte od glave do pet in se na vsakem predelu telesa zadržite toliko časa, da začutite, da ste vzpostavili stik (glava, čelo, lica, vrat, ramena, zgornji del hrbta, prsni koš, vsaka posamezna roka in dlan, trebuh, spodnji del hrbta, medenica, stegna, kolena, meča, stopala in podplati). Dihajte sproščeno in umirjeno. Predstavljajte si, da z vsakim vdihom in izdihom sproščate napetost v tistem predelu telesa, kamor usmerjate pozornost.

5. Naredite še tri podaljšane vdihe in izdihe tako, da si predstavljajte, da vdihujete vitalnost in izdihujete vse, česar ne potrebujete.

6. Predstavljajte si, da teme obdaja sijoča krogla bele svetlobe. Petkrat podaljšano vdihnite in izdihnite, osredotočite se na svetlobo in občutite, kako izžareva iz vašega temena.

7. Predstavljajte si, kako bela svetloba potuje po hrbtenici navzdol do stopal, nato pa zaokroži okrog in okrog telesa navzgor do temena tako, da tvori bel ovoj okoli telesa. Postopek lahko ponovite tolikokrat, da začutite, da je telo energetsko zaščiteno in da nič ne more vdreti vanj.

8. Metodo zaščite energetskega polja zaključite z namero: moje energetsko polje je zaščiteno.

Rezanje energetskih vezi

1. Tehniko rezanja vezi lahko uporabite v primeru, ko čutite, da vas določeni odnosi globoko izčrpavajo. Pogosto se lahko zgodi, da pride do nezavedne povezave med zaposlenimi, ki temelji na strahu oziroma neke vrste napetosti (npr. zaposleni čuti strah do svoje vodje ali napetost v odnosu do drugega sodelavca). Takšne povezave vas lahko nezavedno izčrpavajo in v vas zbujajo občutke nemira in anksioznosti. Če želite izvesti to tehniko, je priporočljivo, da jo izvajate s čistim in dobrim namenom. Vso čustveno energijo usmerite v prekinitev vezi v najvišje dobro vas samih in drugih.

2. Če je mogoče se umaknite v tih in prazen prostor.

3. Usedite se na stol z vzravnano hrbtenico, kolena pokrčite pod kotom 90 stopinj, stopala naj so v stiku s podlago, poravnana v širini bokov.

4. Zaprite oči.

5. Dihajte skozi nos in opazujte tok diha.

6. Dihu sledite s pozornostjo, dokler ne začutite večje sproščenosti telesa.

7. Ozavestite dele telesa, kjer čutite napetost (npr. predel okrog srca).

8. Določite mesto energijskih vezi ter si predstavljajte rezilo v svojih rokah.

9. Predstavljajte si, da z namišljenim rezilom prerežete vse energetske vezi, ki vas ovirajo oziroma vam ne služijo v vaše najvišje dobro.

10. Predstavljajte si belo svetlobo, ki vstopa v telo na vrhu glave in napolni celo telo.

11. Občutite olajšanje in sproščenost.

Na koncu še najpomembnejši nasvet: poslušajte svoje telo in sebe, bodite pozorni na to, kaj vam telo sporoča. Tako boste zagotovo vedeli, kaj v določenem trenutku potrebujete: nežen razteg, samomasažo, dihalno tehniko ali samo nekaj minut za prizemljenost. Zapomnite se, da ste vi upravljalec svojega življenja in svojega telesa. Če ne boste sami poskrbeli za svoje življenje, nihče drug tega ne bo naredil namesto vas.

Z zgoraj opisanimi praktičnimi namigi se lahko srečate na naših programih joge. Pišite nam za brezplačen info obisk.

Avtorica: Tanja Lipec / pod mentorstvom Nataše Petavs in Dejana Žuna v sklopu učiteljskega tečaja joge

Vir fotografij: canva.com