Meditacija: Potovanje navznoter


Kaj je meditacija?

V času hitrih sprememb in še hitrejšega tempa življenja je ključnega pomena, da najdemo trenutke miru in čas za samozavedanje. Pri tem nam lahko pomaga meditacija, praksa, ki se je skozi zgodovino izkazala kot močno orodje za doseganje stanja zavesti, ko se naše misli in čustva popolnoma umirijo. Pomaga nam, da preidemo v stanje izrazitega notranjega zavedanja in preusmerimo pozornost iz zunanjega v notranje okolje.


Številne raziskave so potrdile pozitivne učinke meditacije, tako na psihično kot tudi na fizično počutje. Redna meditacija pomaga pri zmanjševanju stresa, izboljšuje pozornost in je povezana s spremembami v strukturi možganov, ki regulirajo naša čustva. Pomaga nam usmeriti pogled navznoter, da bi jasneje videli navzven.

Redna meditacija pomaga pri zmanjševanju stresa, izboljšuje pozornost in je povezana s spremembami v strukturi možganov, ki regulirajo naša čustva.

Razumevanje meditacije: Pot do notranje harmonije

Priprava prostora za meditacijo

Čeprav meditacijo pojmujemo kot prakso, je veliko več kot to. Meditacija potovanje vase, proces samoodkrivanja, ki nam omogoča, da se povežemo s svojimi najglobljimi mislimi in čustvi. 

Ko se z meditacijo srečamo prvič, se začetek potovanja lahko zdi zastrašujoč ali zapleten. Vendar je lepota meditacije prav v njeni preprostosti. 

Začnemo tako, da poiščemo miren in udoben prostor, kjer nas ne bodo motili zunanji dejavniki. V spodnjem videu vam svetujemo, kako pripraviti prostor, da bo primeren za meditacijo:

priprava prostora za meditacijo

video

Meditacijski položaj

Izbira pravega položaja je ključnega pomena za izpolnjujočo prakso. Idealno je, da naš položaj spodbuja budnost in sprostitev ter ustvarja nekakšno ravnovesje, kar našemu umu omogoča, da se lahko osredotoča brez večjega napora. Pomembno je, da ohranjamo položaj, v katerem se počutimo udobno in ki omogoča daljše obdobje mirovanja brez napora. Naš meditacijski položaj mora spodbujati občutek prizemljenosti in nam s tem omogočati, da potujemo globoko v svojo notranjost.  

V videu si oglejte kako zavzamemo pravi položaj med meditacijo:

meditacijski položaj

video

Meditacija in mudre

Kam položimo roke med meditacijo? To je osebna izbira vsakega posameznika. Lahko jih položimo na stegna in obrnemo dlani navzgor ali navzdol. Lahko pa izberemo eno izmed gest prstov rok – imenujemo jih mudre

Mudra je fizična in mentalna drža. V jogijski praksi ima velik pomen pri usmerjanju energetskih tokov ter tako igra veliko vlogo pri celotni meditativni izkušnji. 

Oglejte si, katere so najpogostejše mudre prstov rok v meditaciji:

pogoste mudre prstov rok v meditaciji

video

Premagovanje izzivov s potrpljenjem in vztrajnostjo

Nasveti za meditacijo

Kot vsaka veščina tudi meditacija zahteva nekaj potrpljenja in vztrajnosti. Čisto naravno je, da um med meditacijo odtava in se pojavijo misli. V teh trenutkih na to ne glejmo kot na oviro, temveč kot del potovanja. Nežno usmerimo svojo pozornost nazaj na sedanji trenutek, sčasoma pa bomo na tak način odkrili občutek miru in jasnosti.

Potrpežljivost naj postane naše vodilo. S tem, ko bomo vztrajni in potrpežljivi, se bo naša praksa meditacije preoblikovala iz navade v način življenja. Z doslednim meditiranjem postopoma gojimo globok občutek umirjenosti in počasi presegamo izzive, ki se pojavljajo na začetku. 

V videu si oglejte nekaj naših nasvetov in priporočil za lažji začetek vašega potovanja:

nasveti za meditacijo

video

Razbijanje mitov

Pogoste zmote o meditaciji

Tekom časa se je pojavilo kar nekaj zmot o meditaciji, ki pogosto izhajajo iz vnaprejšnjih predstav in interpretacij. Ena najpogostejših takšnih zmot je, da je v meditaciji nujno, da takoj izklopimo vse misli in dosežemo popolno mentalno tišino. 

Najbolje je, da k meditaciji pristopimo z odprtim umom in se zavedamo, da gre za potovanje, dostopno vsakomur, ki išče jasnost in notranji mir. 

V spodnjem videu izpostavljamo nekaj najpogostejših zmot o meditaciji:

pogoste zmote o meditaciji

video

Pomembno je spoznanje, da je meditacija nenehno spreminjajoči se proces, potovanje, in ne zgolj kot končni cilj. V kaosu sodobnega življenja nam lahko pomaga najti tisti premor, ki ga tako zelo potrebujemo – trenutek tišine, v katerem lahko odkrijemo pravo notranjo umirjenost. Ne glede na to, ali smo izkušeni meditatorji ali pa šele na začetku, nam je ta pot vedno dostopna in prehodna.

Teorijo in prakso meditacije podrobno obravnavamo na tečaju joga za osebno rast, ki je posebej namenjen vsem, ki imate željo po odkrivanju in spoznavanju sebe, osebnostni in duhovni rasti, poglabljanju in širjenju znanja s področja joge.

Avtorica: Lea Vozel / pod mentorstvom Nataše Petavs in Dejana Žuna v sklopu učiteljskega tečaja joge

Vir fotografij: canva.com, video vsebine: Lea Vozel z ekipo BP studio